کابل فیبر نوری

کابل‌های فیبر نوری محصولاتی هستند که برای مقاصد متعددی مورد استفاده قرار گرفته و نور را با سرعت مشخصی انتقال می‌دهند. در واقع داخل این کابل‌ها رشته یا تارهایی به نام فیبر نوری موجود است که رسالت خود را در هر مقصدی به نحو احسنت انجام می‌دهند. در این مقاله قصد داریم پیرامون کابل فیبر نوری و انواع آن صحبت کنیم تا شما نیز بهتر با این محصولات آشنا شده و الزام استفاده از آن را دریابید.

کابل فیبر نوری چیست ؟

فیبر نوری یا تار نوری به اصطلاح لاتین Optical Fiber رشته باریک و بلندی است که از یک ماده مثل شیشه یا پلاستیک ساخته شده و می‌تواند نور را از یک سر وارد کرده و سر دیگر خارج نماید. کابل فیبر نوری پهنای باند بسیار بیشتری نسبت به کابل‌های معمولی دارد، با کابل فیبر نوری می‌توان داده‌های تصویری، صوتی و … را با پهنای باند بالا تا 10 گیگابیت بر ثانیه و بالاتر منتقل کرد.

به بیان دیگر کابل فیبر نوری نوعی از همان کابل شبکه بوده که از جنس شیشه تشکیل شده و بصورت رشته‌هایی نازک است که درون یک محفظه عایق قرار دارند. کابل فیبر نوری برای استفاده در مسافت‌های طولانی و برای شبکه‌های داده با عملکرد بالا و ارتباطات از راه دور مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل‌های نوری در مقایسه با کابل‌های مسی، پهنای باند بیشتری داشته و داده‌ها را در مسافت‌های طولانی‌تری انتقال می‌دهد.

در اینجا پیشنهاد می‌کنم درباره تاریخچه پیدایش فیبرهای نوری نگاهی بیندازید تا اطلاعات تکمیلی دریافت کنید.

ساختار کابل‌های فیبر نوری

برای کار با کابل فیبر نوری لازم است که از ساختار آن باخبر شوید. فیبر نوری از یک هسته یا Core و یک لایه روکش یا Cladding تشکیل شده و به دلیل تفاوت در ضریب شکست بین کور و لایه روکش آن، برای انعکاس داخلی کامل به درستی انتخاب شده است. جنس این روکش از پلیمر آکریلات یا پلی آمید بوده از فیبر در برابر آسیب محافظت می‌کند. فیبرهای روکش دار تکی یک لایه حائل شده از رزین سخت یا تیوب  هسته‌ای شکل در اطراف خود دارند تا کور کابل ایجاد شود.

چندین لایه غلاف محافظ، بسته به نوع کاربرد کابل، برای تعیین فرم کابل اضافه می شود. در مونتاژ فیبر نوری گاهی شیشه‌های جذب نور را بین فیبرها قرار می‌دهند تا از نوری که از یک فیبر به داخل فیبر دیگر نشت می‌کند، جلوگیری شود.

انواع کابل فیبر نوری براساس اشعه گذرنده از آنها

۱-فیبر نوری تک حالته ( Single-Mode) : ایــن نــوع از فیبرهــا، هســته هــاي کــوچکی دارند (9 میکـرون)  و مـی‌تواننـد نـور لیـزر مـادون قرمـز (بــا طــول مــوج  1300 تــا  1550 نــانومتر) را درون خــود هــدایت کننــد. حداکثر طول مورد استفاده تا 70 کیلومتر و با تجهیزات خاص تا 150 کیلومتر

۲- فیبر نوری چند حالته ( Multi-Mode ): این نوع از فیبرها هسته‌هاي بزرگتري دارند (قطـري در 62/5 میکرون) و نور مادون قرمـز گسـیل شـده از دیودهـاي نـوري (LED) را (با طول موج  850 تا  1300 نانومتر) درون خود هدایت مـی‌کننـد.

 

انواع کابل فیبر نوری

کابل SM (سینگل مود) بسیار گران‌تر بوده و در مقایسه با کابل فیبر نوری MM (مالتی مود) شعاع انحنای نسـبتا بـالایی دارد (زاویه خمش کمی دارد) کـه کـار بـا آن را سخت‌تر می‌کند. بیشتر کابل‌هاي فیبر نوري از نوع مالتی مود هستند که علیرغم کـارایی کمتـر نسبت به کابل سینگل مود باز هم از کابل مسی بسیار بهتر است.

انواع کابل فیبر نوری براساس ساختار مواد آنها

۱- فیبرنوري شیشه اي: همان‌طور که از نامش پیداست جنس هسته‏ این نوع فیبر نوری از شیشه است. این نوع فیبر ظریف بوده و امکان بریدن آن وجود نداشته از طرفی قابلیت اصطلاح و تقسیم ندارد. همچنین از انعطاف‌پذیری کمتری برخوردار است. این نوع کابل‌های شیشه‌ای تنوع زیادی داشته و ترکیبی از تنظیمات، اتصالات انتهایی و دارای انواع آداپتور هستند. فیبرهای نوری شیشه‌ای در برابر حرارت بالا، استرس مکانیکی و مواد شیمیایی عملکردی طبیعی دارند.

فیبرهای نوری شیشه ای
فیبرهای نوری شیشه ای

۲- فیبرنوري پلاستیکی: نوعی فیبر نوری است که از مواد پلیمری یا به اصطلاح POF ساخته شده و هسته آن از اکرلیک یا PMMA است. قطر هسته (Core) این فیبرها معمولا 1 میلی متر است که همین امر سبب انتقال آسان و سریع نور از آن می‌شود. فیبرهای نوری پلاستیکی از نور سبز یا قرمز بی‌ضرر استفاده می‌کنند که با چشم به راحتی می‌توان آن‌ها را مشاهده کرد و هیچ ضرری ندید. الیاف فیبر نوری پلاستیکی را می‌توان برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار داد بدون اینکه ضرری برای کودکان و سایر افراد حساس ایجاد کند. فیبر نوری پلاستیکی در ایجاد روشنایی و تزئینات و دکوراسیون و لینک‌های دیتا با سرعت پایین کاربرد دارد. همچنین فیبر های مذکور در دستگاه‌های از بین برنده مو (لیزر موهای زائد) در  صنعت بهداشتی و آرایشی و همچنین تجهیزات پزشکی نیز کاربرد دارند.

فیبر نوری پلاستیکی
فیبر نوری پلاستیکی

۳-فیبرنوري سیلیکا با روکش پلاستیکی: این نوع فیبر نوری از جنس سیلیکا و دارای یک روکش پلاستیکی از جنس پلیمر است. این نوع فیبرها دارای مزایای اضافی برای سنجش هستند. از جمله محدودیت کرنش الاستیک بالا، چقرمگی بالای شکستگی، انعطاف پذیری بالا در خمش، حساسیت بیشتر به کرنش نسبت به سیلیس و ضریب منفی گرماسنجی. علاوه بر این، بسیاری از مواد پلیمری دارای زیست سازگاری بالایی هستند.

انواع کابل فیبر نوری بر اساس ترکیب مواد مربوط به هسته

۱- فیبرنوري با ضریب شکست پله اي : در ایـن  نـوع  فیبـر کـه  اصـطلاحا  بـه Step index مشهورند، ابتدا لایه هسته را با ضریب شکست و قطر مشخص می سازند، و سپس بر روي آن  یک لایه روکش با ضریب شکست کمتر می نشانند. بـدین  ترتیـب  فیبـري  پدیـد  مـی‌آیـد  کـه  ضـریب شکست آن در مرز بین هسته و روکش به صورت ناگهانی (پلکانی) تغییر می کند.

۲- فیبرنوري با ضریب شکست مرحله‌اي ( تدریجی ) : در این نوع فیبر کـه  اصـطلاحا  بـه Graded Index شهرت یافته اند، ضریب شکست هسته به آرامی و با دور شدن از مرکز رو به کاهش می‌گذارد و در مرز 50 تا 5.622 میکرون از مرکز هسته، به حداقل خود می رسد. چنین وضعیتی باعث خواهد شد که مرز بین ناحیه هسته و روکش به صورت یـک  سـطح  آینـه‌اي عمل نکند بلکه پرتوهاي نور همانند پدیده سراب به صـورت  منحنـی  وار شکسـته  شـده  و پـس  از رسیدن به زاویه بحرانی مجددا بر روي منحنی مشابه به سوي هسته برگردند.

فیبر نوری با ضریب شکست
فیبر نوری با ضریب شکست

انواع کابل فیبر نوری بر اساس محیط

۱- کابل‌هاي فیبر نوري جهت کاربرد در بیرون ساختمان (Outdoor): این فیبرها جهت ارتباط بین ساختمان ها در خارج ازساختمان بکار می‌رود، حداکثر فاصـله‌اي کـه مجاز است این کابل در داخل ساختمان وارد شود 10 متر است. این کابل ها را به نام فیبر های خاکی نیز می‏شناسند.  کابل های خاکی در دو نوع OBUC (Optical Buried Unfilled Cable) و OBFC (Optical Buried Filled Cable) موجودند.

۲- کابل‌هاي فیبر نوري جهت کاربرد در درون ساختمان ( Indoor) : از این کابل‌ها جهت استفاده از Backbone  شبکه در داخل ساختمان استفاده می شود، داراي محافظت هاي فیزیکی مناسبی می‌باشند، می توان از 6 تا 144 تیوب استفاده کرد که در هر تیوب 24 فیبر نوري قرار دارد، داخل هر تیوب ژل بی رنگ قرار دارد تا باعث شود قابلیت انعطاف فیبر بالا رفته و در برابر ضربه مقاوم باشد. ویژگی‌هاي عمومی این نوع از کابل عبارتند از، پوششی که در صورت آتش گرفتن، گاز سمی از خود متصاعد نکند، مقاوم در مقابل شعله ور شدن، مقاوم در مقابل خمش و در عین حال ظریف و منعطف. این کابل ها به کابل های فیبرنوری کانالی معروفند  و در دو نوع OCUC(Optical Conduit Unfilled Cable) و OCFC (Optical Conduit Filled Cable) موجودند.

اصطلاحات فیبر نوری

  • Loose tube : در برخی از انواع فیبر نوری با توجه به اینکه تا حد امکان باید از  از خمیدگی بیش از حد هسته مرکزی  فیرنوری جلوگیری نماییم در لایه‌های محافظ فیبر از یک پوسته که در درون آن یک نوع ژل مایع وجود دارد استفاده می‌شود. این لایه اجازه می‌دهد که هسته مرکزی حد فاصل جدار در برگیرنده ژل معلق باشد و در هنگام خمش با حرکت دادن کابل از فشار به هسته مرکزی جلوگیری می‌کند.
  • Armored (زره) : پوشش فلزی که در خارجی‌ترین لایه فیبر و در زیر ژاکت قرار می‌گیرد تا از لایه‌های داخلی فیبر حفاظت کند
  • self supported (مهار) : یک سیم بکسل که زیر ژاکت و در یک سمت یا دو سمت فیبر قرار می‌گیرد و معمولا برای بستن کابل به تیر در فیبرهای هوایی متداول است.
  • Anti rodent (ضد جونده)
اصطلاحات فیبر نوری
اصطلاحات فیبر نوری

فروش انواع کابل فیبر نوری در بانک فیبر نوری و شبکه

محصولات فیبر نوری

کابل فیبر نوری

کابل OPGW

کابل فیبر نوری NZ

میکروکابل فیبرنوری

مشاهده همه کابل های فیبر نوری
0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

12 دیدگاه برای “کابل فیبر نوری چیست ؟ (انواع کابل فیبر نوری)

  1. متین محمدی گفته:

    سلام
    ایا کابل های فیبر نوری مشخصه ای دارند تا شناسایی شوند که از چه نوعی هستند؟ مالتی مود یا سینگل مود؟

    • خانم مهندس رضایی گفته:

      با سلام خدمت شما همراه عزیز بانک فیبر نوری و شبکه
      برای فهمیدن اینکه یک کابل از نوع sm است یا mm باید از اطلاعات مربوط به کابل که روی ان نوشته می شود استفاده کرد. اگر sm یا 929/125 نوشته شده باشد کابل از نوع سینگل مود است.و یا اگر کلمه هایی مثل om1 یا om2 یا om3 یا om4یا om5 یا MM یا 50/125 یا 62.5/125 نوشته شده باشد نشان دهنده مالتی مود بودن کابل می باشد. به صورت کلی بهترین راه شناخت نوع کابل ، خواندن مشخصات کابل می باشد که روی آن ذکر شده است. اما در تجهیزات indoor و جایی که نیاز نیست کابل روکش پلی اتیلن داشته باشد طبق استاندارد جهانی رنگ زرد نماد کابل های سینگل مود و رنگ نارنجی نماد om1 و om2 و رنگ ابی نماد om3 و رنگ بنفش نماد om4 می باشد.

  2. مرتضی گفته:

    سلام وقت بخیر
    فیبرهای از نوع PANDA or Tiger or BOW-Tie از نوع تک مود هستند یا مولتی مود؟
    ممنون از سایت مفیدتان

    • خانم مهندس برکابیان گفته:

      سلام و وقت بخیر
      با تشکر از حسن توجه شما
      این نوع فیبرها، برای تنظیم قطبش نور در داخل فیبرنوری هستند و عموما از نوع سینگل مود می‌باشند.
      البته در برخی موارد خاص مالتی مود با تعداد مود کم نیز هستند.

  3. جلال حیدری گفته:

    سلام – بنده گیم نت دارم ! خواستم بپرسم برای بازیهای آنلاین چه نوع فیبر نوری بگیرم ؟ 8 تا پی سی آنلاین دارم ! تشکر

    • خانم مهندس برکابیان گفته:

      سلام و وقت بخیر خدمت شما همراه عزیز بانک فیبر نوری و شبکه.
      لازمه‌ی استفاده از اینترنت فیبرنوری وجود بستر فیبر نوری در منطقه شما می‌باشد که این امر تنها توسط مخابرات منطقه شما امکان‌پذیر است.
      جهت اطلاع از امکان پشتیبانی منطقه شما از فیبرنوری با مخابرات منطقه خود تماس بگیرید و در صورت وجود اقدامات لازم را انجام دهید.
      فیبر خریداری شده توسط کاربر فقط برای اتصال از سوکت تا مودم فیبر نوری نیاز است و نوع آن به مودم پیشنهادی مخابرات و OLT منطقه شما بستگی دارد.

    • خانم مهندس مهسا عزیزی گفته:

      با عرض سلام خدمت شما همراه عزیز بانک فیبرنوری و شبکه لطفا پارت نامبر یا عکس سوئیچ رو برامون از طریق شماره واتس آپ ارسال کنین تا درست بتونیم راهنماییتون کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟