شناسایی انواع سوییچ
سوئیچ وسیلهای الکترونیکی است که برای ایجاد یا شکستن مدار الکتریکی به صورت خودکار یا دستی استفاده میشود. اصل کار آن بر اساس مکانیسم ON/OFF است. مدارهای الکتریکی یا الکترونیکی از انواع سوئیچها برای راه اندازی یا کنترل مدارها استفاده میکنند. اتصالات مداری که یک سوئیچ ایجاد میکند نوع آن را تعیین میکند. انواع اتصالاتی که یک سوئیچ میتواند ایجاد کند به اجزای ضروری آن مانند قطب و مسیر بستگی دارد. اینها همچنین تفاوت در تماس سوئیچ را مشخص میکنند. در این مقاله تصمیم داریم شناسایی انواع سوییچ ها و ویژگیهای آن را بررسی کنیم.
شناسایی انواع سوییچ
قطب ها و مسیر ها چه هستند؟
قطبها و مسیرها دو جزء ضروری یک سوئیچ هستند. تعداد مدارهایی که یک کلید میتواند کنترل کند به عنوان قطبهای آن تعریف میشود، در حالی که تعداد موقعیتهایی که یک کلید میتواند اتخاذ کند به عنوان مسیر تعریف میشود. در یک سوئیچ تک مسیره، تنها یک جفت contact بسته یا باز وجود دارد. در مقابل، سوئیچهای چراغ دو مسیره حاوی یک contact است که میتواند به دو contact اضافی متصل شود. هنگامی که سوئیچ روشن میشود، جریان الکتریکی بین دو ترمینال سوئیچ حرکت میکند. اگر سوئیچ خاموش باشد، جریان الکتریکی بین دو ترمینال سوئیچ جریان نمییابد.
انواع سوئیچ فیبر نوری
در شناسایی انواع سوییچ ها چهار نوع اصلی سوئیچ وجود دارد: مسیر تک قطبی، مسیر دوقطبی تک قطبی، مسیر تک قطبی یا مسیر دو قطبی.
SPST (مسیر تک قطبی)
این نوع سوئیچ یک کلید ON و OFF ساده است. برای قطع یا اتصال مدار بین دو پایانه استفاده میشود. این کلید برای تامین برق مدار استفاده میشود. در زیر نمایش یک سوئیچ SPST است.
گاهی اوقات از آن به عنوان سوئیچ ضامن نیز یاد میشود. یک ورودی و یک خروجی دارد. این کلید چراغدار یک سیم را کنترل میکند و یک اتصال واحد توسط آن برقرار میشود. از آنجایی که این یک کلید روشن و خاموش است، هنگامی که کلید در مدار زیر در حالت روشن بسته میشود، جریان الکتریکی بین دو ترمینال جریان مییابد و در لامپ در مدار چشمک میزند. از طرف دیگر، هنگامی که سوئیچ باز یا خاموش است، جریانی بین دو ترمینال وجود ندارد.
SPDT یا سوئیچ تک قطبی دو مسیره
این نوع کلیدهای برق دارای سه ترمینال هستند. از این سه پایانه، یکی از پایانهها به عنوان ورودی و دو پایانه باقی مانده به عنوان پایانههای خروجی استفاده میشود. یکی از دو پایانه به یک ترمینال مشترک متصل میشود. به غیر از پایانههای دیگر، تنها ترمینال COM در انواع سوئیچ چراغ SPDT استفاده میشود. برای مثال می توان از COM و A یا B و COM استفاده کرد.
این نوع کلیدها عمدتاً در یک مدار سه طرفه برای روشن یا خاموش کردن یک لامپ از دو مکان مختلف مانند از پایین یا بالای یک راه پله استفاده میشوند. هنگامی که کلید A در مدار بسته میشود، جریان الکتریکی بین پایانهها جریان مییابد. با این حال، فقط نور A میدرخشد در حالی که نور B خاموش است. اگر کلید B بسته باشد، جریان الکتریکی از طریق پایانهها جریان مییابد و تنها چراغ B روشن میشود در حالی که چراغ A خاموش است. هر دو مدار توسط یک منبع یا راه واحد کنترل میشوند.
DPST (دو قطبی، تک مسیره)
این سوئیچ از دو قطب تشکیل شده است، به این معنی که دو کلید یکسان در کنار هم قرار گرفتهاند. یک ضامن تکی این سوئیچ را به کار میاندازد، به این معنی که تنظیم دو مدار مجزا به طور همزمان از طریق یک فشار انجام میشود.
کاربرد این کلید در روشن/خاموش کردن دو مدار است. شامل چهار پایانه – دو ورودی و دو خروجی است. عملکرد اصلی این سوئیچ در تنظیم وسایل برقی 240 ولت است که نیاز به روشن بودن هر دو ولتاژ تغذیه دارد، در حالی که یک سیم بی طرف میتواند همیشه متصل بماند. اگر این کلید روشن باشد، جریان از دو مدار عبور می کند. اگر خاموش باشد، جریانی در مدارها جریان ندارد.
از این نوع کلیدها برای روشن و خاموش کردن دو مدار استفاده میشود. چهار ترمینال آن دارای دو ورودی و دو خروجی است. عملکرد اصلی این سوئیچ تنظیم وسایل برقی 240 ولتی است، بنابراین هر دو ولتاژ تغذیه باید فعال شوند در حالی که اجازه میدهند یک سیم بی طرف به طور مداوم وصل شود. اگر این کلید روشن باشد، دو مدار به هم متصل می شوند. اگر خاموش باشد، جریانی از مدارها عبور نمیکند.
DPDT (مسیر دو قطبی)
این نوع سوئیچها برابر است با دو سوئیچ SPDT، به این معنی که دو مدار مجزا، دو ورودی هر مدار را به یکی از دو خروجی متصل میکنند. موقعیت سوئیچ تعداد راهها را تنظیم میکند و هر contact را میتوان از دو contact مسیریابی کرد.
اگر این سوئیچ در حالت ON-OFF-ON یا ON-ON باشد، به عنوان دو سوئیچ SPDT مجزا که توسط یک محرک مشابه مدیریت میشوند، عمل میکند. فقط دو بار را میتوان همزمان روشن کرد. این نوع کلیدهای برق را میتوان در هر کاربردی که نیاز به یک سیستم سیم کشی بسته و باز داشته باشد استفاده کرد.
مدل سازی راه آهن بهترین نمونه از این نوع سوئیچها است. در این مدل از قطارهای مقیاس کوچک و راه آهن، پل و واگن استفاده شده است. سیستم را میتوان همیشه به دلیل مجوز بسته روشن کرد، در حالی که قطعات اضافی را میتوان از طریق رله فعال کرد یا به دلیل مجوز باز، روشن شد. تصور کنید اگر در یک مدار A، B و C اتصالات از یک قطب سوئیچ باشند در حالی که D، E و F اتصالات از یک قطب دیگر باشند، اتصالات E و B در همه قطبها متقابل هستند.
اگر ورودی + Vs در اتصال B وجود داشته باشد و سوئیچ به بالا متصل باشد، اتصال A بار مثبت میشود و موتور در یک جهت میچرخد. اگر سوئیچ را در پایینترین موقعیت قرار دهیم، منبع تغذیه وارونه میشود و اتصال D دارای بار مثبت میشود. موتور در جهت مخالف میچرخد. منبع تغذیه در موقعیت وسط به موتور متصل نیست و باعث چرخش آن نمیشود. این نوع کلیدهای الکتریکی بیشتر در کنترلرهای موتور به کار میروند که باید سرعت موتور را معکوس کنیم.
تغییر وضعیت سوییچ
سوئیچ ضامن را میتوان با کمک یک اهرم مکانیکی، دسته یا مکانیزم تکان دادن به صورت دستی کار کرد. کاربرد آنها عمدتاً به عنوان کلیدهای کنترل نور است. اکثر آنها در دو یا چند موقعیت اهرمی در نسخههای SPST، SPDT، DPDT و DPST موجودند. آنها را میتوان برای سوئیچینگ جریانهای کوچک و همچنین بالا استفاده کرد و در طیف متنوعی از اندازهها و رتبه بندیها موجود است که میتواند بر اساس برنامه انتخاب شود. هر سطحی از موقعیت آنها میتواند نشان دهنده ON باشد، اما موقعیت دانلود معمولاً موقعیت ON است.
ویژگی های یک سوئیچ
قبل از بستن مبحث، اجازه دهید نگاهی به برخی از ویژگیهای مهم انواع مختلف سوئیچ های الکتریکی در مبحث شناسایی انواع سوییچ ها بیندازیم:
قطب و مسیر دو ویژگی مهم یک سوئیچ هستند. در حالی که یک قطب نشان دهنده یک اتصال تماس است، یک قطب نشان دهنده یک اتصال تماس با تماس است. یک سوئیچ با تعداد قطبها و مسیرهای آن توصیف میشود.
تک و دو تعداد استاندارد مسیر و قطب هستند. اگر تعداد قطبها یا مسیرها بیشتر از دو باشد، معمولاً از عدد بهطور مستقیم استفاده میشود. به عنوان مثال، یک سوئیچ با سه قطب و شش مسیر به عنوان 3P6T نشان داده میشود.
عملکرد سوئیچ نیز یک ویژگی مهم است. میتوان آن را قفل کرد. دکمههای فشاری سوئیچهای لحظهای هستند که هنگام برقراری تماس لحظهای استفاده میشوند. از سوی دیگر، سوئیچهای چفت شده همچنان تماس خود را حفظ میکنند تا زمانی که به شدت به سمت دیگر حرکت کنند.
جمع بندی نهایی
امیدواریم این پست شما را با چیستی سوئیچ، انواع سوئیچهای صفحه کلید، انواع سوئیچها و کاربردهای آنها آشنا کند. همچنین اطلاعات اولیهای در مورد نحوه عملکرد و ویژگیهای آن به دست خواهید آورد. از آنجایی که سوئیچها برای کار دستگاهها و مدارهای الکترونیکی اساسی هستند، داشتن دانش بنیادی و شناسایی انواع سوییچ ها مهم است.
منبع: turito