تفاوت DWDM و CWDM چیست؟

امروز در بانک فیبرنوری و شبکه در مورد تفاوت DWDM و CWDM صحبت می‌کنیم. در مقاله‌ی تکنولوژی انتقال WDM در مورد این تکنولوژی و چیستی آن به طور کامل توضیح دادیم. حال در این مقاله به تفاوت DWDM و CWDM می‌پردازیم. ابتدا به توضیح کوتاه و مختصری در ارتباط با WDM می‌پردازیم، سپس روش انتقال CDWM و روش انتقال DWDM را بررسی می‌کنیم.

تکنولوژی انتقال WDM یا مالتی‌پلکس تقسیم طول موج

در سیستم انتقال فیبرنوری، WDM یا مالتی‌پلکس براساس تفکیک طول موج به فناوری انتقال سیگنال‌های نوری با طول موج‌های مختلف توسط یک فیبر نوری واحد اطلاق می‌شود. با استفاده از این تکنیک می توان به قابلیت ایجاد ارتباط دو طرفه (ارسال و دریافت همزمان) در یک فیبرنوری واحد دست یافت. تکنولوژی WDM، خواسته‌های رشد و پیشرفت تکنولوژی و درخواست کاربران را از طریق ایجاد ارتباط دوطرفه و همچنین افزایش ظرفیت ارسال سیگنال فراهم می‌کند. از ویژگی‌های مثبت WDM می‌توان به این موضوع اشاره داشت که هر کانال از فیبرنوری می‌تواند هر فرمت انتقال را حمل کند.

تکنولوژی WDM

نحوه‌ی کارکرد WDM فیبرنوری

سیستم WDM از یک مالتی پلکسر در سمت فرستنده تشکیل شده است که سیگنال‌های نوری با طول‌موج‌های مختلف را روی یک سیگنال حامل فیبرنوری سوار کرده و آن‌ را از طریق فیبرنوری ارسال می‌کند. در مقابل، یعنی در سمت گیرنده نیز یک دی‌ مالتی پلکسر وجود دارد تا سیگنال‌های ترکیب شده را از هم جدا کند.
درصورتی که برای ارتباط از فیبر صحیحی استفاده شود، این دو عمل بطور همزمان درهر دو سو قابل پیاده‌سازی اند.
فیبرهایی که دراین تکنولوژی استفاده می‌شوند عموما از نوع فیبرهای سینگل مود هستند، ولی دسته‌ای نیز وجود دارد که قابلیت عملکرد روی فیبرهای مالتی مود را نیز دارند.

دسته بندی روش عملکرد WDM

سه نوع روش در تکنولوژی انتقال WDM وجود دارد:

  • BWDM : مالتی پلکس تقسیم طول موج نرمال (یا همان WDM)
  • DWDM : مالتی پلکس تقسیم طول موج پر تراکم (Dense WDM)
  • CWDM : مالتی پلکس تقسیم طول موج کم تراکم (Coarse WDM)

CWDM vs DWDM

همانطور که در شکل بالا مشخص است، در حالت پر تراکم کانال‌های انتقال سیگنال‌ها به هم نزدیکترند و پهنای هر کانال نیز ۰.۸ نانومتر است. در حالیکه پهنای کانال‌ها در حالت کم تراکم ۲۰ نانومتر است و با فاصله‌ی بیشتری از هم قرار گرفته‌اند. WDM نرمال دارای دو کانال نوری در طول‌موج‌های 1310 و 1550 نانومتر است. مساله‌ای که در تکنولوژی WDM وجود دارد ظرفیت نهایی این سیستم است، که به چگونگی و فاصله‌ی قرارگیری کانال‌های طول‌موج بستگی دارد. در تکتولوژی DWDM این ظرفیت تقریبا به بیشترین حالت خود می‌رسد، زیرا در این حالت کانال‌های نوری را می‌توان نزدیک به هم قرارداد. برای درک بهتر مطلب فوق ابتدا توضیحی کلی و جامع درمورد فاصله‌ی کانال نوری بیان می‌کنیم:

فاصله‌ی کانالی یا channel spacing چیست؟

فاصله‌ی کانالی در واقع فاصله‌ی بین طول موج مرکزی دو کانال نوری مجاور است. عامل محدودکننده فاصله‌ی کانالی، مساله‌ی تداخل است که به عواملی همچون نرخ بیت کانال، نوع مدولاسیون، نوار عبور فیلتر و تغییرات طول موج مرکزی بستگی دارد.
در قسمت دسته بندی روش عملکرد WDM به مالتی پلکس تقسیم طول موج کم تراکم (Coarse WDM) و مالتی پلکس تقسیم طول موج پر تراکم (Dense WDM) اشاره کردیم که منظور از کم تراکم و پرتراکم در اینجا همان فاصله‌ی کانالی است. فاصله‌های کانالی در تکنولوژی انتقال CWDM بیشتر از تکتولوژی DWDM است.
CWDM قابلیت این را دارد که تا 16 کانال را با فاصله‌ی کانالی 20 نانومتر درحریم طیفی 1270nm تا 1610nm روی یک فیبرنوری انتقال دهد.

حال که ذره ای با CWDM آشنا شدیم می‌توانیم از نام DWDM به این نتیجه برسیم که فاصله‌ی کانالی کمتری نسبت به CWDM دارد.
DWDM قابلیت انتقال 40 طول موج با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.8 نانومتر یا 80 طول موج با با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.4 نانومتر یا 160 طول موج با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.2 نانومتر را در بازه‌ی طول موجی 1525 نانومتر تا 1565 نانومتر (باند C) و یا 1570 نانومتر تا 1610 نانومتر
(باند L) روی یک فیبر واحد دارد.
برای انتقال تعداد بیشتری سیگنال روی یک فیبر واحد، DWDM عملکرد بهتری دارد.

تکنولوژی انتقال CWDM چیست (فناوری CWDM چیست؟)

کلمه‌ی CWDM مخفف عبارت Coarse wavelenght Division Multiplexing است. پیش‌تر هم توضیحاتی ارائه کرده بودیم ولی در جمع بندی کلی باید گفت،  CWDM یک تکنولوژی برای انتقال سیگنال‌های روی چند طول موج مختلف برای شبکه‌های شهری یا MAN است. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، CWDM توانایی استفاده از 16 کانال با طول موجی بین 1270 نانومتر و 1610 نانومتر را برای انتقال سیگنال‌های نوری دارد. CWDM از نظر طراحی ، اجرای و عملکرد شبکه بسیار ساده است. CWDM با پارامترهای معدودی کار میکند که نیاز به بهینه سازی توسط کاربر دارد.

  • ساپورت تا 16 طول موج روی یک فیبر واحد
  • کارکرد کانال CWDM با فاصله 20 نانومتر ، در بازه‌ی 1270 نانومتر تا 1610 نانومتر
  • ساپورت فاصله تا 120 کیلومتر
  • یک راه حل WDM مقرون به صرفه

تکنولوژی انتقال DWDM چیست (فناوری DWDM چیست؟)

کلمه‌ی DWDM مخفف عبارت Dense wavelenght Division Multiplexing است. تکتولوژی DWDM به این صورت است که دیتاهای ارسالی از منبع‌های مختلف (با طول‌موج‌های مختلف) را بر روی یک طول موج حامل مرکزی قرار می‌دهد و روی فیبرنوری ارسال می‌کند.
DWDM قابلیت انتقال 40 طول موج با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.8 نانومتر یا 80 طول موج با با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.4 نانومتر یا 160 طول موج با فاصله‌ی کانالی کمتر از 0.2 نانومتر را در بازه‌ی طول موجی 1525 نانومتر تا 1565 نانومتر (باند C) و یا 1570 نانومتر تا 1610 نانومتر (باند L) روی یک فیبر واحد دارد.

برای انتقال تعداد بیشتری سیگنال روی یک فیبر واحد، DWDM عملکرد بهتری دارد.

هر کانال مربوط به تکتولوژی DWDM یک سیگنال TDM را می‌تواند حمل کند. در سیستمی با ظرفیت حمل 2.5 Gbps (بیلیون بیت بر ثانیه)، 200 بیلیون بیت می‌توانند روی یک فیبر نوری حمل شوند.

  • قابلیت ساپورت160 طول موج بیش از یک جفت فیبر
  • با استفاده از تقویت کننده نوری می‌توان مسافت‌های بیش از 1000 کیلومتر را ساپورت کرد.

مقایسه CWDM و DWDM

تفاوت DWDM و CWDM در برد انتقال

همانطور که اشاره شد مسافت انتقال دیتا در DWDM در صورت استفاده از تقویت کننده بسیار بیشتر از CWDM است.

تفاوت DWDM و CWDM در لیزر مدولاسیون

تکنولوژی CWDM از لیزر uncooled استفاده می‌کند درحالیکه سیستم DWDM از لیزر خنک کننده استفاده می‌کند.

تفاوت DWDM و CWDM در لیزر هزینه

به دلیل اینکه دامنه توزیع دما در طول موج بسیار گسترده (غیریکنواخت است) پس تنظیم درجه حرارت بسیار دشوار است. در نتیجه استفاده از روش لیزر خنک کننده هزینه های سیستم DWDM را افزایش می‌دهد.

به طور معمول، تجهیزات DWDM چهار یا پنج برابر گران تر از تجهیزات CWDM هستند.

مطالب فوق توسط متخصصین فنی بانک فیبرنوری و شبکه تدوین و گرداوری شده است و هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.

برای نگارش مطالب فوق از سایت ویکی پدیا استفاده شده است.

محصولات مرتبط

مدیا کانورتور

مدیا کانورتور SAE-100SSC-20

تماس بگیرید

ماژول فیبر نوری

ماژول مالتی JDSU 8G-SFP+850nm-MM

تماس بگیرید
محصولات اکتیو
5/5 (2 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

7 دیدگاه برای “تفاوت DWDM و CWDM چیست ؟

    • مدیر بخش آموزش گفته:

      سلام دوست عزیز. کلاس های آموزشی یکی از خدمات بانک فیبر نوری و شبکه است اما به دلایل شرایط بیماری کرونا امکان برگزاری جلسات وجود ندارد. انشالله با بهبود شرایط، برگزاری کلاسها از سر گرفته خواهد شد.

    • خانم مهندس مهسا عزیزی گفته:

      با عرض سلام خدمت شما همراه همیشگی و عزیز بانک فیبرنوری و شبکه صمیمانه از نظری که برای تیم ما گذاشتین سپاسگزاریم و کامنت پر انرژی شما دوست عزیز سبب انرژی مضاعف تیم ما میشود خوشحالیم که زحمات تیم ما مورد توجه شما واقع شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟