کابل مسی
با پیشرفت تکنولوژی مدام از کابلهای فیبر نوری صحبت به میان آمده اما حقیقت این است که نمیتوان تاثیر کابل مسی را در صنعت نادیده گرفت. در برخی جاها این کابلها کاربردهای متعددی دارند که لازم است اطلاعات کاملی در این زمینه کسب کنیم. به همین دلیل مقاله امروز را به بررسی کابلهای مسی و کاربرد آنها اختصاص دادیم. به شما هم مطالعه این مقاله را پیشنهاد میکنیم.
کابل مسی
در قدیم، مس استخراج شده در امپراتوری روم از قبرس بوده که Cyprium یا Cuprum نامیده میشد. امروزه مس یکی از بهترین رساناهای الکتریکی در بین تمام فلزات است و فراوانی آن کمک کرده تا به مادهای تبدیل شود که جهان را از طریق ارتباطات از راه دور به هم پیوند دهد. کابلهای مسی دارای مزیتهای زیر است:
- رسانایی الکتریکی خوب
- هدایت حرارتی خوب
- مقاومت در برابر خوردگی
- آلیاژ نرم
- به راحتی قابلیت اجرا دارد
- هادی الکتریکی
- سختی
- غیر مغناطیسی
- قابل بازیافت
- کاتالیزوری
در اینجا ما در مورد مزایای انتخاب کابل کشی مس برای شبکهها و همچنین تفاوت بین کابل کشی مس و فیبر بحث خواهیم کرد.
چرا پیشنهاد میشود کابل مسی را برای کابل کشی شبکه خود انتخاب کنید؟
- مس کارآمد است: مس دارای بالاترین میزان رسانایی الکتریکی در بین تمام فلزات غیر گرانبها است (100٪ رسانایی). درحالیکه به عنوان مثال آلومینیوم فقط 61 درصد رسانایی دارد. پس اینجا برتری کابل مسی بر سایر فلزات مشخص میشود.
- مس انعطاف پذیر است: مقاومت ذاتی، استحکام و در عین حال انعطاف پذیری سیمهای مسی، کار با آن را بسیار آسان میکند. مس هنگام خم شدن شکننده نیست، بنابراین ترک نمیخورد یا نمیشکند.
- ایمنی بالا: سیم مسی از لحاظ ذوب شدن امنیت ببالایی دارد، زیرا مس برای ذوب شدن به حداقل دمای 1981.4 ºF / 1083.0 ºC نیاز دارد که واقعاً زمانبر است. بنابراین از نظر ایمنی، مس یکی از بهترین گزینهها خواهد بود. اگر موج بیش از حد مجاز از طریق سیم ایجاد شود، احتمال ذوب شدن یا سوختن وجود ندارد. این به این معنی است که احتمال آتش سوزی و در نتیجه مشکل برق، تا حد زیادی، کاهش مییابد.
- هزینه مناسب: بطور کلی هزینه نصب کابل مسی مقرون به صرفه است.
کاربرد کابل های مسی
حال سوال مهمی که پیش میآید این است که با وجود فیبرهای نوری، آیا کابل مسی هنوز جایگاهی دارد؟ در کجاها از آن استفاده میشود؟
کابل مسی به دلیل استحکام و انعطافپذیری بالایی که دارد، همچنان در بسیاری از موارد کاربرد دارد و مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا در ایران هنوز برای کابلهای مخابراتی و اینترنتی از کابلهای مسی استفاده میکنند. در مواردی نظیر زیر میتوانید کاربرد کابل های مسی را ببینید:
- ساخت موتورهای الکتریکی مانند ماشین های برقی، باتری، مبدل جریان مستقیم و …
- کاربرد در وسایل برقی، سیستم های روشنایی و…
- سیم مسی در کولرهای گازی
انواع کابل های مسی
حال نوبت به آن رسیده که انواع کابل های مسی را با هم بررسی کنیم تا در زمان استفاده، انتخاب درستی داشته باشیم.
کابل مسی مفتول: همانطور که از نامش پیداست بصورت مفتول بوده و قابلیت انعطافپذیری بالایی دارند. شما در مناطقی که نیاز به انعطافپذیری دارد، میتوانید از این نوع کابلهای مسی استفاده کنید. مثلا برای تابلوهای برق گزینه خوبیست.
کابل مسی افشان: این نوع کابلها نیز انعطافپذیری بالایی داشته و معمولا جای کمی میگیرند. به دلیل اشغال فضای کمتر و سطح مقطع پایینتر از آنها در ساختمانسازی استفاده میشود.
تفاوت کابل مسی با کابل فیبر نوری
بررسی و مقایسه بین کاربرد کابل فیبر نوری و مسی مسئله مهمی است که باید حتما به آن پرداخت.
۱- تفاوت اساسی بین کابل مسی و فیبر نوری این است که کابل مسی سیگنال را به صورت پالسهای الکتریکی منتقل میکند در حالی که فیبر نوری انتقال سیگنال را به صورت پالسهای نور انجام می دهد. تفاوت عمده دیگر بین کابل مس و فیبر نوری در نام آنها نیز مشخص است. یک کابل مسی از سیم مسی ساخته شده است، درحالیکه فیبر نوری از الیاف شیشه ای تشکیل شده است.
۲- تفاوت کلیدی بین کابل مسی و فیبر نوری این است که سرعت انتقال داده یک کابل فیبر نوری بسیار بیشتر از کابل مسی است. انتقال سیگنال توسط کابلهای مسی تقریباً 31 درصد کندتر از کابل فیبر است.
۳- یک کابل مسی، دادهها را با توجه به حرکت الکترونها از طریق مس به شکل پالس الکتریکی منتقل میکند. در حالیکه در فیبر نوری، انتقال دادهها نتیجه حرکت فوتونها است بنابراین به شکل پالسهای نوری منتقل میشود.
۴- پهنای باند ارائه شده توسط کابل مسی کمتر از فیبر نوری است. بنابراین، یک کابل کشی مسی مطابق با استانداردهای صنعت است و عملکردی تا 10 گیگابیت بر ثانیه را فراهم میکند. با این حال، فیبر نوری به دلیل پهنای باند زیاد، عملکرد بهتری تا 60 Tbps و بالاتر را دارد.
۵- انرژی مصرف شده توسط یک کابل مسی در حین کار آن تا حدودی بیشتر از 10 وات است اما فیبر نوری انرژی کمتری مصرف میکند، یعنی حدود 2 وات.
۶- طول عمر سیم مسی تقریباً 5 سال است. زیرا به راحتی تحت تأثیر تغییرات دما و سایر عوامل محیطی قرار میگیرد. درحالیکه، فیبر نوری دارای عمر 30 تا 50 ساله است.
۷- از آنجا که بهره برداری از فیبر نوری در مقایسه با کابلهای مسی دشوار است، بنابراین از نظر امنیتی سودمند است. به همین دلیل در حال حاضر از فیبر نوری به طور گسترده برای انتقال داده استفاده میشود.
۸- فیبر نوری در مقایسه با کابل مسی امکان انتقال داده را با سرعت بسیار بیشتری فراهم میکند.
۹- هزینه نصب و نگهداری کابل فیبر نوری بیشتر از کابل مسی است.
مزایای کابلهای مسی
- کابل مسی رسانایی الکتریکی بالاتری دارد.
- کابلهای مسی قیمت کمتری دارند و هزینه نگهداری کمی نیز دارند.
- کابل های مسی بسیار سازگار هستند، بنابراین به طور گستردهای با تجهیزات الکتریکی استفاده میشوند.
- به طور گسترده در دسترس است.
مزایای کابل های فیبر نوری
- کابلهای فیبر نوری با دوام هستند و در مسافتهای طولانیتری امکان نصب دارند.
- از ایمنی بیشتری نسبت به تداخل الکترومغناطیسی برخوردار است.
- به دلیل پهنای باند زیاد، مقدار زیادی داده میتواند از طریق کابل فیبرنوری منتقل شود.
- فیبر نوری امکان انتقال ایمن داده را فراهم میکند.
- به دلیل ساختار نازک و قطر کمتر، فضای کمتری را اشغال میکند و وزن کمی دارد.
- فیبر نوری در مقایسه با کابل مسی ظرفیت بسیار بالاتری دارد.
معایب کابل های مسی
- کابلهای مسی از لحاظ امنیت اطلاعات قابل اعتماد نیستند و قابلیت شنود دارند.
- سرعت انتقال داده کابلهای مسی به دلیل پهنای باند کم، پایین است.
- انرژی بیشتری مصرف میکند.
- ایمنی کمتری در برابر نویز و سایر تداخلها دارد.
معایب کابل های فیبر نوری
- از آنجا که کابل فیبر نوری ماهیت شکنندهای دارند (ظریف) در مقایسه با کابلهای مسی نیاز به محافظت بیشتری دارد.
- هزینه نصب کابل فیبر نوری زیاد است و نصب آن دشوار است (نیاز به ملاحظات بیشتری دارد).
- نیاز به تکرار کنندهها با فاصله بیشتر میشود.
- خم شدن بیش از حد میتواند کابل را به راحتی خراب کند.
جمع بندی از عملکرد کابل های مسی
ظهور کابل نوری با کاهش روز افزون هزینه، افزایش پهنای باند، سرعت بسیار بالا و فاصله انتقال طولانی، قابلیت اطمینان عالی و امنیت کامل، جایگزین مس در انتقال و دریافت اطلاعات شبکه شده است. کابل فیبر نوری به یکی از محبوبترین محیط های انتقال برای نصب و راه اندازی کابل ها و برنامه های زیرساخت، و حتی دسکتاپ تبدیل شده است. با کاهش پیوسته هزینه و بهبودهای ذاتی که ظاهراً روزانه در سیستم های فیبر نوری ایجاد میشود، ساخت فیبر راحتتر و مقرون به صرفه خواهد شد. فقط یک مسئله زمانی است که فیبر نوری به طور کامل جایگزین کابل مسی در شبکههای طولانی و کوتاه مدت میشود.