مضرات فیبرنوری
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، و افزایش لوازم الکترونیکی و مخابراتی پیشرفته، دغدغه جدیدی مبنی بر اینکه آیا این ادوات دیجیتال برای سلامت انسان امروزی مضر است یا خیر به وجود آمده است. بحثهای زیادی در مورد مضرات موبایل، مودمهای وایفای، ماکروفر ها و سایر دستگاههای دیجیتال وجود دارد. شاید بنظر شما فیبرنوری نیز نباید از این قاعده مستثنی باشد. در این مقاله قصد داریم به این موضوع که مضرات فیبرنوری چیست و چگونه میتواند برای سلامت ما انسانها خطرساز باشد یا خیر خواهیم پرداخت. برای یافتن پاسخ این پرسش در ادامه با ما همراه باشید…
مضرات فیبرنوری برای سلامتی انسان
قرار است تا سال 2025 شبکههای مبتنی بر کابلهای مسی جمعآوری گردند و فیبرهای نوری جایگزین آنها باشند. کابلهای فیبرنوری بهترین جایگزین برای کابلهای مسی هستند زیرا هم میتوانند نیازهای شبکهای را برآورده کنند و هم اینکه کابلهای فیبرنوری باعث بهبود سرعت اینترنت نیز میشوند و دیگر با معضل قطعی همیشگی اینترنت و کندی آن مواجه نخواهیم بود. با جایگزینی فیبرنوری به جای شبکههای مسی و دستیابی به یک شبکهی تمام فیبر نوری، این کابلها و تجهیزات در اطراف محیط زندگی ما و حتی خانههای ما وجود خواند داشت، از این رو نگرانیهایی مبتنی بر سالم بودن و خطرناک نبودن این تجهیزات برای انسانها وجود دارد. پس باید قبل از هر اقدامی همه جوانب سنجیده شده و خیال مردم را نیز از این بابت راحت کنیم.
اولین خطر احتمالی این است که آیا فیبرهای نوری تشعشعات الکترومغناطیسی دارند؟ در ادامه به بررسی کامل مضرات فیبرنوری میپردازیم.
کابل فیبرنوری و تشعشعات الکترومغناطیسی
کابلهای فیبرنوری از نور برای انتقال اطلاعات استفاده میکنند و از انجاییکه نور یک موج الکترومغناطیسی است طبیعی است که نگرانیهایی در مورد خطرناک بودن تشعشعات الکترومغناطیسی برای ما بهوجود بیاید. البته که سازمان بهداشت جهانی، WHO، خطر تشعشعات الکترومغناطیسی را برای انسانها خیلی پایین اعلام کرده است، اما همچنان لازم است که بدانیم آیا کابلهای فیبرنوری تشعشعات الکترومغناطیسی دارند؟ جواب این پرسش خیر است. کابلهای فیبرنوری تشعشع الکترومغناطیسی ندارند.
کابلهای فیبرنوری نارسانا هستند و برای تمام محیطهای الکترومغناطیسی؛ امن و قابل استفاده هستند. اگر کابلهای فیبرنوری بشکنند یا آسیب ببینند، محل شکستگی به راحتی قابل شناسایی و تعمیر است، بطوریکه در مدت زمان کوتاهی این بازسازی قابل انجام خواهد بود. در حالیکه اگر این مشکل برای کابلهای مسی اتفاق بیفتد، چون مسی و رسانا هستند، در محیط الکترومغناطیسی مانند آنتن عمل میکنند. بنابراین میتوان گفت استفاده از کابلهای فیبرنوری به جای مسی در اطراف خانهها و جاده ها انتخاب بسیار بهتری است. کابلهای فیبرنوری نه تنها امنتر هستند، بلکه عملکرد فوقالعادهای نیز دارند. کابل فیبرنوری می تواند تمام مشکلات حوزهی سرعت اینترنتی که این روزها با آنها مواجه هستیم را مرتفع کند و این موضوع در کنار امن بودن، امکانات بهتری محیا کرده و از طرفی خیال آدمها را راحتتر میکند.
کابل فیبرنوری و تشعشات لیزری
تنها چیزی که در کابلهای فیبرنوری قابل مشاهده است نور لیزری است که از فیبرها عبور می کند. البته این نور در فرکانسهای ۱۵۵۰ قابل مشاهده نیست و فقط نور لیزرهایی که برای تست انجام میشود، امکان مشاهده را فراهم میکند. اما همچنان این سوال که آیا نور عبوری از فیبرنوری خطرساز است یا خیر پابرجاست.
نور لیزر ممکن است برای پوست یا چشم خطرناک باشد، اما میتوان اقداماتی انجام داد که این خطرها را به حداقل میزان ممکن رساند. برای مثال بهتر است آنرا به سمت چشم یا پوست نگیریم. اما بطور کلی این نور از داخل کابل فیبرنوری که متشکل از چندین لایه است عبور میکند. با وجود این لایهها، امکان تشعشع نور به بیرون کابل نیست، زیرا که اگر اینطور بود اطلاعات حمل شده در فیبرنوری به بیرون نشت میکرد و همچنین تلفات انتقال به شدت بالا میرفت. پس از این بابت نیز باید خیالمان تخت باشد که خطر برخورد لیزر نیز به پوست و چشممان وجود ندارد.
تا اینجای کار متوجه و مطمئن شدیم که کابلهای فیبرنوری برای سلامتی انسان مضر نیستند. اما آیا این مسئله در مورد اینترنت فیبرنوری موجود در منزل (FTTH) هم صادق است؟ اگر خطر این مسئله وجود داشته باشد متاسفانه جوانت بسیار بالایی به دنبال خواهد داشت که جبران ناپذیر است. پس قطعا باید این مورد را موشکافانه بررسی کنیم.
مودم فیبر نوری و خطرهای احتمالی آن برای انسان
جالب است بدانید که اینترنت فیبرنوری بعد از رسیدن به خانه تفاوت چندانی با اینترنت adsl ندارد! درست است که سرعت ارسال و دریافت این دو نوع اینترنت با هم تفاوت خیلی زیادی دارند و به هیچ عنوان قابل مقایسه نیستند، اما هر دو نوع مودم adsl و مودم فیبر نوری در فرکانس وایفای کار میکنند. به این معنی که هر دو نوع مودم، اینترنت کابلی را دریافت کرده و آن را در فرکانس استاندارد وای فای که 2.4 و 5 GHz است به صورت بیسیم ارسال می کنند. و برای تمامی دستگاههایی که قابلیت اتصال به وایفای دارند مشترک است. از این بابت می توان گفت اینترنت فیبرنوری بعد از مرحلهی مودم تفاوت بنیادینی با اینترنت adsl ندارد، و اگر اینترنت adsl خطری برای انسان داشته باشد اینترنت فیبرنوری هم دارد. (یعنی همه چیز در همان سطح و وضعیت قبلی باقی خواهد ماند). بنابراین عدم استفاده از اینترنت فیبرنوری به علت خطرناک بودن ان امری منطقی نیست، زیرا که خطرساز بودن آن به هیچ عنوان ثابت نشده و شما میتوانید با خیال راحت از این نوع مودمها برای اتصال فیبرنوری بهرهمند شوید.
فواید فیبر نوری برای انسان
این همه درباره مضرات فیبرنوری صحبت کردیم تا شما نسبت به رفتار و برخورد خود در آینده آگاه باشید اما در اینجا میخواهیم کمی پیرامون فواید هم صحبت کنیم. امواج رادیویی و مسی به مراتب اثر مخرب بالایی داشته و ما روزانه با مشکلات آن دست و پنجه نرم میکنیم. اما فیبرنوری با هدف از بین بردن تمامی این مشکلات روی کار آمده که حتی خطرات سرطانزا بودن را از بین ببرد.
مضرات فیبرنوری برای انسان
ما قبلا درباره خطرات فیبرنوری بطور کلی و تاثیرات آن صحبت کردیم در این مقاله در مورد خطرات احتمالی فیبرنوری، چه در مرحلهی کابل و چه در مرحلهی اینترنت خانگی صحبت کردیم و به این نتیجه رسیدیم که فیبرهای نوری نه تنها خطر محرزی برای سلامتی انسان ندارند بلکه در مقایسه با سایر تکنولوژیها از جمله کابلهای مسی نیز امنتر هستند. بنابراین بهتر است نگرانی در مورد حضور فیبرنوری در اطراف محل زندگیمان نداشته باشیم و از این تکنولوژی فوقالعاده با سرعت ارسال و دریافت بالا لذت ببریم.
این مقاله توسط همکاران فنی بانک فیبر نوری و شبکه نوشته و تدوین گردیده است. شما عزیزان با ارائهی نظرات خود ما را در بهبود خدمات ارائه شده یاری فرمایید.