کابل فیبر نوری NZ چیست؟

همانطور که در مقاله فیبر نوری سینگل مد Single Mode بیان شد، فیبرهای سینگل مد با توجه به ویژگی‌های شان به سه دسته تقسیم می‌شوند، که پیشرفته‌ترین و بهینه‌ترین نوع آن‌ها فیبرهای NZ هستند. امروزه به علت پرکاربرد بودن این نوع فیبرها آن‌ها را به عنوان دسته ای جدا نیز می‌شناسند. در این مقاله که توسط fiberopticbank.com نوشته شده است می‌خواهیم به معرفی انواع کابل فیبر نوری NZ و بررسی تاریخچه آنها بپردازیم.

 فیبر نوری NZ

نسل سوم و پرکاربردترین فیبرهای  نوری سینگل مد، همانطور  که در قسمت  بالا به  آن  اشاره شد فیبرهای نوری NZ هستند که در این مقاله تحت عنوان کابل فیبر نوری NZ چیست؟ به شرح کامل آن می‌پردازیم.
فیبرنوری NZ، اختصارا به فیبرهای نوری Non Zero Dispersion Shifted Fiber (NZ-DSF) گفته می‌شود. این فیبرها با هدف کاهش مشکل پراکندگی و تلفات ارائه گردیدند.
Non-zero dispersion –shifted fiber به معنی فیبرهای با پراکندگی منتقل شده و غیر صفر می‌باشد که به عنوان نسل آخر رسانه برای لینک‌های انتقال فیبر نوری تک مد ارائه گردیدند.

کابل فیبر نوری NZ

راه‌حل NZ -DSF برای مقابله با محدودیت‌ها

کابل فیبر نوری NZ یا فیبرهای NZ -DSF برای مقابله با محدودیت‌ها و مشکلات غیرخطی در فیبر DSF که در مقاله فیبرهای سینگل مود Single mode به توضیح آن پرداختیم توسعه یافت. پراکندگی فیبرهای نوری NZ یا  NZ -DSF در طول موج ۱۵۵۰ نانومتر چیزی در حدود ۶ پیکوثانیه است. این مقدار کم پاشندگی جوری انتخاب شده است که باعث بروز مشکل از دست رفتن سیگنال (مانند آنچه در NDSF اتفاق می‌افتاد) و مشکلات غیرخطی (مانند آنچه در DSF اتفاق می‌افتاد) نشود.

در این فیبر λ0 (طول موجی که در آن پراکندگی صفر است) از هر دو طرف انتهایی باند به اطراف طول موج  1550 نانومتر انتقال می‌یابد. این کار به دو صورت امکانپذیر است. در یک حالت، پراکندگی فیبر در طول موج ۱۵۱۰نانومتر صفر است (NZD +)، و در حالت دیگر پراکندگی در طول موج ۱۵۸۰ نانومتر صفر است (NZD-). توجه کنید که در هیچکدام از یان حالت ها پراکندگی در ۱۵۵۰ نانومتر صفر نیست.

برتری و مزیتی که باعث می‌شود فیبرهای NZ -DSF یا همان فیبرهای NZ به فیبرهای DSF داشته باشند موضوع جبران پاشندگی خود از روش پاشندگی یکنواخت با مقدار کم در کل مسیر فیبر، با کمترین اتلاف در 1550nm است.
شکل زیر گویای مطالب بالا می‌باشد.

 

فیبر نوری NZ
نمودار نشان دهنده ی پراکندگی فیبرهای نوری NZ

برای فهم بهتر و توضیحات بیشتر در ارتباط با مطالب بالا ویدئویی در جهت توضیح تاریخچه فیبر نوری NZ و نحوه پیدایش آن و چگونگی  عملکرد  فیبرهای NZ و  نحوه از بین بردن پراکندگی در فیبرهای  DSF قرار داده‌ایم.

تاریخچه فیبر نوری NZ

اگر به صورت تخصصی بخواهیم مبحث کابل فیبر نوری NZ و تاریخچه آنرا تجزیه و تحلیل نماییم، به صورت زیر بیان می‌شود که NZ در دو مدل اولیه مطرح شد:

+ NZ D و  – NZ D که هرکدام از این مدل فیبرهای NZ درطول موج‌های پراکندگی صفر (λ0) متفاوت هستند. فیبرهای +NZD درطول موج 1510nm و فیبرهای – NZ D در طول موج 1580nm پراکندگی صفر دارند. منطبق نبودن λ0 بر طول موج ۱۵۵۰ نانومتر که انتقال در آن انجام می‌گیرد، اختلاط چهار موج و دیگر اثرات غیرخطی را به حداقل می رساند و این گونه  کابل فیبر نوری NZ مشکل غیرخطی را حل می‌کند.

از انواع دیگر  NZ می‌توان به RS-NZDSF اشاره کرد که دارای شیب کم در تغییر پراکندگی می‌باشد.
NZ DSF دارای هسته بزرگی است که باعث تخریب مشکل اثر غیرخطی باقی مانده با قدرت پرتاپ بالا می‌شود. در + NZD و  – NZD  برخی از راه‌های طولانی انتقال فیبرهای نوری جایگزی شدند.

به این صورت که segment هایی بابخش‌هایی برای جبران خود پراکندگی خود با پراکنش یکنواخت پایین درپنجره حداقل افت طول موج 1550nmجایگزین شدند.
فیبرهای NZای که امروزه مورداستفاده قرار می‌گردد نسخه اصلاح شده در طول موج 1550nm می‌باشد که دارای شیب پراکندگی می‌باشد.
برندهای رایج فیبرهای NZ در  fiberopticbank.com ،شهید قندی، رفسنجان، ETK  ترکیه می‌باشد. G.655 نام تجاری فیبرهای NZ است که در انواع مختلفی موجودند.

0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟