نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین

استفاده از کابل‌های فیبر نوری در سال‌های اخیر بسیار رواج یافته است. کابل‌های فیبر نوری به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در برابر فشارهای نصب و استرس‌های محیطی احتمالی، مقاومت کنند. اما اگر در طی مراحل نصب به درستی کنترل نشوند، ممکن است آسیب ببیند. دو مورد از رایج‌ترین حالت‌های نصب کابل فیبر نوری در فضای باز، نصب هوایی  کابل‌ها در دکل‌های خطوط انتقال و نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین است. مورد دوم همان چیزی است که ما قصد داریم پیرامون آن صحبت کنیم.

نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین

کابل‌های فیبر نوری مناسب نصب در زیر زمین را می‌توان مستقیماً در زیر زمین دفن کرد یا داخل کانال قرار داد. در حالت دفن مستقیم، کابل‌ها درون گودال قرار می‌گیرند و عملیات نصب خیلی سریع انجام می‌شود. متداول‌ترین کابل‌های مورد استفاده برای دفن مستقیم، کابل‌های outdoor با استیل آرموردار (زره پوش) هستند. در حالی که نصب کابل‌های زیرزمینی داخل کانال‌ها می‌تواند کابل‌ها را در برابر خطرات محیطی محافظت کند و همچنین فرصتی برای گسترش کابل‌کشی بدون نیاز به حفاری را در آینده فراهم می‌کند. امروزه در بسیاری از مناطق این روش بسیار معمول است. یکی دیگر از مزایای روش نصب کانالی این است که در این روش می‌توان از کابل‌های فیبر بدون آرمور استفاده کرد که این مسئله کار با کابل‌ها و نصب آن‌ها را راحتتر می‌کند.

اقدامات ایمنی و ضروری قبل از نصب کابل زیرزمینی

برای اطمینان از نتیجه کار، برخی مراحل آماده‌سازی قبل از نصب کابل های دفنی مورد نیاز است:

  • مجوزهای لازم حق عبور و مرور را بگیرید.
  • تاسیسات زیرزمینی موجود مانند کابل‌های دفن شده، و لوله‌ها را شناسایی کنید.
  • برای تعیین عمق نصب، نوع کابل مورد استفاده و تجهیزات نصب مورد نیاز، وضعیت خاک را بررسی کنید.

به جز کارهای آماده سازی فوق، کلیه پرسنل هنگام تحویل کابل فیبر نوری باید کاملاً با اقدامات احتیاطی زیر آشنا باشند.

  • از حداکثر کشش مجاز کابل فراتر نروید.
  • حداقل شعاع خمش کابل را رعایت کنید.
  • از حداکثر بار وزنی مجاز کابل فراتر نروید.
  • از مواد شوینده یا مواد نفتی به عنوان روان کننده کابل استفاده نکنید.
  • هرگز قرقره کابل را روی قسمت فلنج آن قرار ندهید (مانند شکل سمت چپ) تا بازکردن کابل از روی قرقره به راحتی انجام شود.

مراحل قرار دادن کابل

روش‌های مورد استفاده برای قرار دادن کابل‌های فیبر نوری در کانال‌ها اساساً همان روش‌هایی است که برای قرار دادن کابل‌های مسی استفاده می‌شود. با این حال، کابل فیبر نوری یک رسانه انتقال با ظرفیت بالا است که در صورت وارد آمدن نیروی کشش بیش از حد، خمش‌های شدید و خرد شدگی، ممکن است ویژگی‌های انتقال آن دچار تغییر شوند. این تلفات ممکن است تا مدت‌ها پس از اتمام نصب آشکار نشود. به همین دلایل باید در تمام مراحل نصب بسیار مراقب بود.

برای نصب کابل‌های کانالی، ابتدا لازم است منهول‌ها یا حوضچه‌های مخابراتی را در فواصل معین (به طور معمول ۱۰۰ متر) ازهم آماده کنید. منهول‌ها در واقع سازه‌های پیش‌ساخنه‌ای هستند که داکت‌ها در آنها قرار می‌گیرند و مسیر داکت‌ها را شکل می‌دهند. سپس، لازم است حفاری و نصب فوندانسیون‌ها را جهت نصب منهول‌ها انجام دهید. مرحله‌ی بعدی نصب منهول‌ها در فوندانسیون و محکم کردن آن با استفاده از پرکننده است. پس از نصب و محکم کردن منهول‌ها، داکت‌ها یا ساب‌داکت‌ها را از حفره‌های منهول رد کنید.

منهول یا حوضچه مخابراتی

پس از نصب ساب‌داکت ها در زیر زمین، مرحله‌ی قرار دادن کابل‌ها داخل داکت ها است. پروسه‌ی نصب کابل‌های فیبرنوری داخل ساب‌داکت‌ها به این صورت است که سر کابل فیبرنوری را به یک طناب می‌بندند و طناب را از داخل ساب‌داکت رد می‌کنند و سپس با کشیدن طناب از سر دیگر داکت، کابل درون داکت قرار می‌گیرد. لذا لازم است هنگام کشیدن کابل، داکت را در محل خود محکم کنیم تا هنگام کشیدن کابل، داکت جابجا نشود. در شرایط معمول، مانند شکل زیر چندین داکت از یک نقطه بیرون آمده‌اند، که برای رد کردن کابل فیبرنوری از یکی از آنها لازم است سایر ساب داکت ها را ببندیم تا در پروسه‌ی کشیدن و نصب کابل اختلال ایجاد نکند.

مراحل قرار دادن کابل

در مسیر‌های طولانی برای کشیدن کابل در داکت از تجهیزات کشش پیشرفته‌ای مانند موتور (Winch)  و سایر اجزای نشان‌داده‌شده در شکل استفاده می‌شود. برخی موتورهای کشش مجهز به مانیتور برای رصد کردن میزان نیروی کششی وارد شده به فیبر هستند، حد مجاز این نیرو 600 پوند است که باید مراقب باشیم فیبر با نیرویی بیتر از این مقدار کشیده نشود تا آسیبی به آن وارد نشود.

در منهول انتهایی، راهنماهای مناسب مشخص شده توسط شرکت خود را نصب کنید. این راهنماها برای اطمینان ازین است که مسیر کشش و ورود و خروج کابل فیبرنوری به داکت داخلی، مسیر مستقیمی است. لازم است توجه کنید که تمام منهول‌های میانی نیز باید برای کشش کابل آماده شوند.

در قسمت ورودی داکت، جایی که قرقره کابل فیبرنوری قرار دارد نیز لازم است قبل از فرستادن کابل به داخل داکت، داکت را در محل خود محکم کرد. قرقره کابل را در مجاورت منهول اصلی قرار دهید تا بتوان کابل را به طور دستی در منهول‌ها قرار داد. کابل باید با دست از حلقه خارج شود و به صورت دستی درون منهول قرار گیرد تا از میزان کشش کاسته شود.

در نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین به منظور کاهش نیروی کشش وارد بر کابل، از روان کننده کابل استفاده می‌کنند. روان‌کننده را قبل از ورود کابل به داخل داکت، روی کابل می‌ریزند اینکه کابل مطابق با روش‌های استاندارد شرکت وارد شود، روان کننده را روی آن بزنید.

در هنگام قراردادن کابل‌ها درون داکت، با راه‌اندازی وینچ با سرعت کم، کشش را شروع کنید. وقتی کابل تا حد قابل قبولی وارد داکت شد، سرعت را افزایش دهید و به حداکثر سرعت ممکن (30متر بر دقیقه) برسانید.

اپراتور وینچ مستقر در منهول ابتدایی، مسئول کنترل سرعت کشش است، لذا لازم است از مسیر کابل و عبور آن از منهول‌های میانی مطلع باشد . ایده‌آل ترین حالت، کشش کابل با سرعتی ثابت است و باید از تغییر سرعت اجتناب کرد. در صورتی که لازم به توقف کشش باشد، اپراتور وینچ باید کشش را متوقف کند اما کشش روی کابل را آزاد نکند. اگر کشش روی خط کشش و کابل حفظ شود، کشش‌ها راحت‌تر از سر گرفته می‌شوند.

هنگامی که کابل در منهول قرار می‌گیرد، در صورت لزوم ممکن است نیاز باشد تا به دور چرخ قرقره برای تسهیل عملیات کشش قرار گیرد، در این حالت حتما باید به حداقل شعاع خمش کابل توجه داشتو کابل را بیشتر از آن خم نکرد.

بازرسی پس از نصب

نکته نهایی در تکمیل نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین بازرسی کامل مسیر از ابتدا تا انتها است. پرسنل مهندسی و طرف‌های درگیر باید منطقه ساخت و ساز را برای اطمینان از موارد زیر بازرسی کنند:

  • ترمیم انجام شده است.
  • نشانگرهای دائمی کنار کابل‌ها نصب شده‌اند.
  • در صورت استفاده از حفره‌های جاده، آنها مجددا به درستی پر شده‌اند و خطر فروریختن بخشی از جاده وجود ندارد.
  • محل از هرگونه زباله و  آوار پاک شده است.
  • سایر دستورالعمل‌های خاص نصب به مشخصات طراحی تکمیل شده است.

جمع بندی نهایی

در واقع، فرآیند نصب کابل، آسیب‌پذیرترین رویدادی است که کابل در معرض آن قرار خواهد گرفت و فقط افراد آموزش دیده می‌توانند این کار را انجام دهند. حتی برای چنین متخصصانی نیز نمی‌توان تضمین کرد که کل روند بدون هیچ مشکلی انجام شود. اما رعایت مراحل و اقدامات احتیاطی فوق می‌تواند به حداکثر رساندن عملکرد مناسب کابل در طول عمر کامل آن کمک کند.

0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

1 دیدگاه برای “نصب کابل فیبر نوری در زیر زمین

  1. عبدالرئوف سلطانی گفته:

    همه چیز را عالی واستندرد ارایه کردید وفقط به عمق ثابت ویا اگر زمان کندن کاری عمق کمو زیاد بشه چیزی نگفتید که او هم احتمالا مشکلی نداره وقابل بحث نیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟