تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری
فیبر نوری هر جایی که باشد حجم عظیمی از دادهها را با سرعت نور حمل میکند. فیبرهای شیشهای یا پلاستیکی، تارهای انعطاف پذیر و نازکی هستند که ضخامت آنها در حد تار موی انسان است. این فیبرها، دادهها را بهعنوان پالسهای نور حمل میکنند و امروزه از سیم مسی به عنوان بستر انتقال پیشی گرفته است. مهمترین دلیل استفاده از فیبر نوری این است که هزینه پایینتر، سرعت بیشتر و حجم کمتری دارد. فیبر نوری نیز سختتر از مس هک میشود و به دلیل اینکه گرما تولید نمیکند، انتخاب مناسبتری است. امروز در این محتوا قصد داریم تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری را بررسی کنیم. اگر سر و کارتان با فیبرهای نوری است حتما این مقاله را بخوانید.
تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری
ماهیت ظریف فیبر نوری به این معنی است که در نصب و نگهداری باید مدیریت دقیقی داشت. با تمام مزایایی که فیبرهای نوری دارند، چالشهایی نیز وجود دارد که باید بر آن غلبه کرد. مقادیر اندک چربی، آلودگی یا رطوبت میتواند بر انتقال نور تأثیر بگذارد. در حالی که خود فیبرهای نوری توسط یک لایه اکریلیک محافظت میشوند، کانکتورهایی که به هر فیبر متصل میشوند میتوانند در محیطهای سخت آسیب پذیر باشند.
این امر به ویژه در کاربردهای فضای باز مانند مخابرات، مهندسی عمران، FTTx (فیبر به x، از جمله فیبر به خانه) و دریایی صادق است. فیبر نوری باید به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند بین دکل های ارتباطی برای پیوندهای مخابراتی، در زمین یخبندان برای پخش تلویزیونی در خارج و در کنار جادهها برای حمل ویدئو از دوربینهای ترافیکی کار کند و تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری را خنثی نماید.
آسیب ناشی از دمای زیر صفر
یک مشکل خاص این است که چگونه فیبرها و کانکتورها با دمای زیر صفر مقابله میکنند. معمولاً اگر شکاف یا اتصالات ناقصی در کانکتورها وجود داشته باشد، آب میتواند به مجرای حمل فیبر راه پیدا کند. در واقع، اتصالات رابط استاندارد به اندازه کافی قوی نیستند تا از نفوذ آب در محیط های خشن جلوگیری کنند.
هنگامی که دما کاهش مییابد، آب یخ میزند و یخ در اطراف فیبر تشکیل میشود و این موضوع باعث میشود تا نیروهای بزرگ حاصل شوند که باعث تغییر شکل و خم شدن فیبر میشود. این امر سیگنال عبوری از فیبر را کاهش میدهد و در بهترین حالت پهنای باند را کم میکند، اما احتمالاً انتقال داده را به طور کلی متوقف میکند.
برای کاهش این مشکل، یعنی تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری، یک روش این است که کابلهای فیبر نوری خاکی را پایینتر از خط یخبندان نصب کنید تا هیچ تهدیدی برای یخ زدن وجود نداشته باشد. اما این راه حل میتواند بسیار پر هزینه باشد و زمانی که کابلها باید در امتداد یک پل یا سازههای دیگر هدایت شوند، پیگیری آن دشوار خواهد بود.
راه حل دیگر میتواند اضافه کردن مایعات یا ژلهای ضد یخ به مجرای فیبر نوری باشد، اما باز هم با هزینههای کلانی در این بخش مواجه خواهیم بود. پس برای کاهش و از بین بردن تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری چه روشهای بهتر و ارزانتری وجود دارد؟
استفاده از کانکتورهای مقاوم
اگر بخواهیم به طور مقرون به صرفه از فیبر نوری در برابر دماهای شدید محافظت کنیم، محافظت از نقاط انتهایی و اتصالات در برابر هرگونه آبی که میتواند به مجرا نشت کند و بعداً منجمد شود، ضروری است. یک کانکتور مناسب، که به طور خاص برای محیطهای سخت طراحی شده باشد، میتواند مهر و موم شدن مجرای فیبر را تضمین کند و فیبر از خطر تشکیل یخ در امان باشد.
سه نوع متداول کانکتور فیبر وجود دارد: SC، ST و LC . در این شرایط معمولاً کانکتور LC انتخاب میشود، زیرا بسیار کوچکتر از دو مورد دیگر است و همچنین یک اتصال ایمن را فراهم میکند. متأسفانه، کانکتور LC استاندارد محافظت کافی در برابر نفوذ آب ایجاد نمیکند. امکان ساخت یک محفظه سفارشی برای محافظت از کانکتور وجود دارد، اما معمولاً حجیم و پرهزینه است.
در عوض، یک رویکرد بسیار بهتر این است که یک کانکتور LC سرسخت را انتخاب کنید که به طور خاص برای محیطهای سخت طراحی شده است. به عنوان مثال، کانکتور فیبر سری 4000 Bulgin کوچکترین کانکتور رابط استاندارد مهر و موم شده در بازار است. با استفاده از این کانکتور، اتصال فیبر مقاوم در برابر اشعه ماوراء بنفش، مقاوم در برابر اسپری نمک بوده و با IP66، IP68 و IP69K مهر و موم شده است، در حالی که همچنان یک رابط استاندارد صنعتی LC را همانطور که توسط IEC 61754-20 مشخص شده، ارائه میدهد.
کانکتور و محفظه آن را میتوان به طور کامل تا عمق 10 متری، به مدت حداکثر دو هفته (بر اساس تستهای رتبه بندی IP68) در آب غوطه ور کرد، بدون اینکه اجازه دهد آب به مجرای اتصال دو فیبر نوری دسترسی پیدا کند و در نتیجه به طور بالقوه یخ بزند و به فیبر آسیب برساند. این کانکتور همچنین میتواند دمای 25- تا 70+ درجه سانتیگراد را تحمل کند و از فیبر در برابر آلودگی و گرد و غبار محافظت نماید.
تاثیر آب و هوا بر فیبرهای نوری
امروزه شاهد حضور بیشتر فیبرهای نوری در زندگی خود هستیم. اما مسئله اینجاست که این فیبرها همیشه در یک منطقه امن و بدون خطر نیستند. مشخصا گاهی مجبوریم آنها را در مناطق سخت به کار ببریم و کار بگذاریم. از این رو باید اقدامات خوبی را جهت آسیب نرسیدن به این فیبرها درنظر بگیریم. در این مقاله تاثیر هوای سرد بر کابل فیبر نوری و راههای جلوگیری از آسیب به فیبرها را با هم بررسی کردیم. با این روشها قطعا میتوانید جلوی مشکلات ناشی از اتفاقات احتمالی را بگیرید.
منبع: community.element14
محصولات مرتبط
کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری