کابل شبکه و کاربرد آن در صنعت فیبر نوری
با گسترش شبکههای ارتباطی به عنوان مهمترین ابزار انتقال دادهها در جهان امروز، کابل شبکه به عنوان اصلیترین بستر ارتباطی برای تبادل دادهها، اشتراک گذاری و اتصال انواع دستگاههای خانگی و صنعتی به یکدیگر کاربرد فراوانی یافت. کاربرد کابل در صنایع مخابراتی و ارتباطی، به اندازهای روزافزون و ضروری است که تا این مرحله از پیشرفت تکنولوژیک بشر تصور دنیای دادهها بدون آن تقریبا غیر ممکن است. در مقاله امروز تصمیم داریم پیرامون کابلهای شبکه و کاربردهای آن صحبت کنیم. حتما با ما تا انتها همراه باشید…
کابل شبکه
کابل شبکه به عنوان یک محصول استراتژیک از زمان ابداع اولین نمونههای آن تا حال حاضر که فیبر نوری به عنوان محصول غالب به فراوانی مورد استفاده قرار میگیرد، روند توسعه سریعی را طی کرده است. با این حال این روزها میتوان چند نوع کابل شبکه متعارف و رایج را به این شکل نام برد:
- کابل شبکه هم محور
- کابل زوج به هم تابیده
- کابل فیبر نوری
همچنین کابلهای شبکه از نظر شکل استفاده نیز تنوع فراوانی دارند که به این ترتیب میتوان یک تقسیم بندی کلی برای آنها در نظر گرفت:
- کابل شبکه بسیار کوتاه که معمولا از 10 تا 20 سانتی متر شروع شده و تا اندازههای چند متری برای اتصال دستگاههای نزدیک به هم در قالب یک شبکه محلی یا خانگی مورد استفاده قرار میگیرند.
- کابلهای بلندی که از دهها متر تا صدها و هزاران متر ادامه مییابند و معمولا وظیفه انتقال دادهها در بستر اینترنت و اتصال جامعه جهانی به یکدیگر را بر عهده دارند.
دسته بندیهای استاندارد کابل های شبکه
استانداردهایی که برای کابلهای متعدد شبکه تعریف شده است، براساس هشت دسته بندی یا Category موجودند که از دسته 1 شروع شده و به دسته 8 ختم میشوند.
دسته بندی کابل شبکه براساس نوع پهنای باند، سرعت انتقال دادهها، میزان مقاومت در برابر نویز و جنس روکش به کار رفته در ساخت آن صورت میگیرد. هر چقدر دسته بندی ساخت کابلهای شبکه بالاتر باشد به این معناست که تکنولوژی ساخت آن بالاتر بوده و به همان میزان از پهنای باند بیشتر بهره مند است و علاوه بر سرعت بالای انتقال دادهها نویز پذیری کمتری هم دارد.
البته باید بدانیم که این دسته بندی کلی شامل برخی از دسته بندیهای فرعی هم میشود. برای مثال وقتی که یک دسته از کابل شبکه از نظر کیفیت شامل بروزرسانی و ارتقای کیفیت میشود با اضافه کردن یک حرف در آخر ورژن قبلی به خصوصیت جدید آن اشاره خواهد شد. مثلا کابل گروه 5 که به طور اختصار با عبارت Cat5 نام برده می شود، با ارتقا در خصوصیتهای محصول یک حرف E در پایان میگیرد و به شکل CAT5e نام گذاری میشود. کلمه e مخفف عبارت Enhanced است که معنای لغوی آن «بهبود یافته» است.
کاربرد کابل و انواع آن از نظر مصرف
در میان انواع کابلهای شبکه که از CAT1 تا CAT 8 قابل دسته بندی است سه گروه از محصولات میانی که ویژگیهای قابل ملاحظهای از نظر کیفیت دارند، بیشترین مصرف عمومی را دارند و میتوان از آنها به عنوان پرمصرفترین محصولات از نظر فراوانی مصرف کننده نام برد.
این سه دسته شامل این موارد هستند:
- کابل cat5
- کابل cat6
- کابل cat7
معرفی کابل CAT5، CAT6، CAT7
همچنان که گفته شد در میان انواع کابلهای شبکه که طیف وسیعی از بهره برداریها را برای کاربران میسر میسازد، سه نوع از آنها از نظر کیفیت و فراوانی استفاده و قابلیتهای حداکثری که دارد بیشتر از بقیه مورد توجه قرار دارند. این کابلها مهمترین ابزارها برای شکل دادن به یک شبکه کامپیوتری محلی و ایجاد بستری برای انتقال اطلاعات از یک دستگاه به دستگاه دیگر هستند. همینطور میتوان از کابلهای مورد نظر برای انتقال دادههای انبوه بین دو شبکه مجزا نیز استفاده کرد.
کابل CAT5
دسته یا CATEGORY پنجم از میان گروههای هشتگانه کابلهای شبکه بیشتر برای انتقال دادهها بین کامپیوترهای خانگی و یا ایجاد ارتباط در بستر شبکههای کوچک محلی و خانگی موسوم به «اترنت» Ethernet مورد استفاده قرار میگیرد.
این گروه از کابلهای شبکه، یکی از نیازهای اصلی بازار پرمخاطب امروز است و به عنوان رابط اصلی انتقال اطلاعات، سینگالها و دادهها بین دستگاههایی چون تلفنهای سانترال، پخش کنندههای ویدیو و سایر ابزارهای مشابه مورد استفاده قرار میگیرند. این محصول متشکل از چهار زوج سیم مسی در هم تابیده است که هر زوج با رنگهای مشخصی مجزا شدهاند.
در سال ۱۹۹۵ با توجه به استفاده فراوان از کابل CAT5 استاندارد T-568A مورد تایید متخصصان شبکه قرار گرفت که ترتیب رنگ بندی به ترتیب از سمت چپ به این شرح است:
- سفید سبز – سبز
- سفید نارنجی – آبی
- سفید آبی – نارنجی
- سفید قهوه ای – قهوه ای
در این مدل از کابلهای شبکه دو رشته از سیمها وظیفه ارسال دادهها و دو رشته دیگر وظیفه دریافت اطلاعات را دارند و چهار رشته دیگر نیز وظیفه نویزگیری را برعهده دارند. همان طور که گفته شد این کابل یکی از قدیمیترین کابلهای به کار رفته در صنعت شبکه بوده و با ارائه محصولات جدیدتر به بازار از سال 2000 به بعد میزان مصرف آن و استقبال مهندسین شبکه و کاربران کاهش یافت.
پهنای باند کابل CAT5
کابل شبکه CAT5 به طور معمول از پهنای باند 100 مگابیت بر ثانیه پشتیبانی میکند و میزان انتقال دادهها در فواصل کوتاه، از طریق این کابل حداکثر به یک گیگابیت بر ثانیه میرسد. البته این مدل از کابل شبکه یک بروزرسانی را تجربه کرده و نوع پیشرفتهتری از آن هم به بازار ارائه شد که بر اساس همان فرمول نامگذاری پیش گفته با عنوان CAT5E از آن یاد میشود.
کابل CAT6
همچنان که پیش از این اشاره شد، وقتی که گروهی از کابلهای شبکه ارتقاء کیفی بیش از اندازه ای پیدا می کنند، در یک دسته بندی جدید قرار می گیرند. به همین دلیل کابل کابل شبکه CAT6 درواقع مختصات و ویژگیهای عمومی گروه CAT5 را دارد، با این تفاوت که ظرفیت انتقال داده در آن بسیار توسعه یافته است. در حقیقت این گروه به میزان زیادی با استانداردهای به کار رفته در کابلهای Category پنجم، یعنی کابلهای CAT5 و CAT5e مطابقت دارد.
ویژگیهای عمومی کابل CAT6
دسته یا CATEGORY ششم کابلهای شبکه نیز مانند نسل قبلی خود متشکل از چهار جفت سیم با رنگ بندیهای مشخص است که عملکرد بهتری در زمینه ارتباط بین دستگاههای مختلف و انتقال دادهها در فواصل حدود 50 متری دارد. این کابل می تواند دادهها را با سرعتی بالغ بر 1000 مگابیت بر ثانیه بین دستگاههای مختلف جابه جا کند. حداکثر فاصله بهینه برای انتقال مطلوب داده در این مدل 90 متر است و بعد از این فاصله از کیفیت انتقال دادهها کاسته میشود.
البته این دسته نیز شامل به روز رسانی بوده و سرعت انتقال اطلاعات در نسل ارتقا یافته این دسته از کابلها، یعنی کابلهای CAT6e تا 10 گیگابیت بر ثانیه نیز می رسد.
از آن رو که کابل CAT6 مختصات نسل قبلی را در خود دارد و نسبت به آن از پهنای باند بیشتری پشتیبانی می کند درسالهای اخیر یکی از رایج ترین و پرکاربردترین انواع کابل شبکه در مصارف عمومی بوده است.
رنگ بندی سیمهای کابل CAT6
در سال ۲۰۰۲ با افزایش استقبال عمومی از کابل CAT6 استاندارد T-568B مورد تایید متخصصان شبکه قرار گرفت. مزیت استاندارد B این است که در دو کابل CAT5 و CAT6 مورد استفاده است. ترکیب رنگ بندی کابل شبکه کابل CAT6 براساس استاندارد T-568B به این شرح است، رنگها به ترتیب از سمت چپ:
- سفید نارنجی – نارنجی
- سفید سبز – آبی
- سفید آبی – سبز
- سفید قهوه ای – قهوه ای
در این مدل از کابل شبکه، زوج سیمها به دور هم تابیده شده اند تا عملکرد بهتری داشته باشند. همچنین درست مانند کابل CAT5 در کابل CAT6 نیز وظیفه انتقال دادهها بر عهده دو رشته از سیمهاست و دو رشته دیگر کار دریافت اطلاعات را انجام می دهند و رشتههای دیگر هم کار نویزگیری را انجام میدهند.
مزیتهای کابل CAT6 در مقایسه با کابل اصلی شبکه
کابل CAT6 نسبت به همتای قبلی خود مزایای مشترک و اضافه شدهای دارد که برخی از آنها به این شرح هستند:
- در انتهای کابل CAT6 هم به مانند کابل CAT5 کانکتورهای RJ45 نصب شده است.
- در حالت کلی این دسته از کابلها نسبت به نسلهای قبلی خود عملکرد بهتری دارند.
- این نسل نسبت به نسل قبلی نویز کمتری دارند.
- با توجه به کیفیت اجزای تشکیل دهنده این کابلها مانند کابلهای پچ، پنلهای پچ، اتصالات، نوع سیمهای به کار رفته، نوع روکشی که روی سیمها کشیده شده است، کیفیت انتقال اطلاعات بسیار بالاتر است.
- کابل CAT6 برای محیطهایی که نزدیک به کابلهای برق هستند یا تجهیزات RF دارند بسیار مفید است چرا که این نوع از کابلها می توانند انسان را در برابر دستگاههایی که سیگنالهایی تا حداکثر 550 مگاهرتز مرتعش می کنند، محافظت کنند.
- این کابلهای شبکه در برابر آتش سوزی مقاوم هستند.
کابل CAT7
سومین نسل پرکاربرد و متعارف کابل شبکه، کابل CAT7 است که مانند دیگر کابلهای شبکه از 4 زوج سیم به هم تابیده شده تشکیل شده است. رنگ بندی کابل نسل هفتم به این شرح است:
- آبی- سفید آبی
- نارنجی- سفید نارنجی
- سبز- سفید سبز
- قهوه ای- سفید قهوه ای
درست مانند دو نسل قبلی پرکاربرد کابل شبکه، نسل هفتم هم متشکل از 4 رشته سیم است که دو رشته وظیفه ارسال و دو رشته دیگر وظیفه دریافت اطلاعات و رشتههای بعدی هم وظیفه گرفتن نویزهای احتمالی را برعهده دارند.
مهم ترین خصوصیتهای کابل CAT7
نسل هفتم کابل در سه گروه بندی مورد نظر ما پیشرفتهترین محصولات به شمار میروند. به طور کلی ویژگیهای این محصول که برخی از آنها با نسلهای 5 و 6 همخوانی دارد به این شرح است:
- از یک سوکت پیشرفته به نام RJ45 استفاده می کند.
- در فاصله 90 متری سرعتی برابر با 10 گیگابایت بر ثانیه با فرکانس 600 مگاهرتز دارد.
- این نسل کیفیت بالاتر و تفاوت های محسوسی با دو نسل قبلی دارد.
- از این کابلهای شبکه در طراحی و ساخت شبکههای کامپیوتری استفاده میشود.
- دارای نوع UTP نیست و تنها در نوع STP تولید میشود.
- به دلیل طراحی خاص خود کاملا در برابر نویز مقاوم هستند.
- در مسافتهای طولانی بیشترین سرعت انتقال داده را امکان پذیر میکنند.
- این نسل در انتقال داده و ارائه پهنای باند بالاتر به مراتب بهتر عمل میکند.
- میزان افت سیگنال در کابل شبکه CAT7 به مراتب کمتر از نسل قبلی است.
قیمت کابل
اگرچه محصولات متنوع موجود در بازار و انواع دسته بندیهای هشتگانه و زیر مجموعههای آن ها و انواع تکنولوژیهای ساخت این محصولات باعث شده است قیمتهای بسیار متنوع را دربازار کابل شبکه شاهد باشیم، اما به طور کلی میتوان گفت هر چقدر که تکنولوژی ساخت قدیمی تر باشد، قیمت کابل شبکه نیز پایین تر خواهد بود.
کابل زوج تابیده که قدیمی ترین نوع کابل شبکه به شمار می رود، در زمان خود به عنوان انقلابی در عصر ارتباطات محسوب میشد. این محصول در دهه 1990 به موازات شروع عصر انقلاب اطلاعات، به عنوان تازه ترین دستاورد بشر در زمینه انتقال دادهها و اطلاعات به شمار میرفت. به عبارت دیگر، این کابل در یک دوره نسبتا طولانی پیشرفته ترین وسیله ارتباطی بین کامپیوترهای خانگی و سیستمها و دستگاههای اداری و اتصال این وسایل به شبکه اینترنت محسوب میشد.
به خاطر ویژگیهای فوق، فعلا ارزان ترین قیمت کابل شبکه که فرایند نصب آسانی هم دارد، مربوط به کابل شبکه زوج تابیده شده است. این کابل برای استفاده در شبکههای محلی یا Local area network که به اختصار LAN نامیده می شود، مورد استفاده قرار میگیرد.
این محصول از دو سیم مسی ایزوله شده تشکیل شده است که برای کاهش نویز پذیری به صورت در هم تابیده هستند و در درون یک پوشش عایق قرار میگیرند. درباره قیمت کابل شبکه باید اشاره کرد که هر چقدر تکنولوژی ساخت و خصوصیتهای کیفی محصول بالاتر باشد، به همان اندازه قیمت کابل شبکه هم افزایش خواهد داشت.
تنوع در پوشش و عایق
کابل شبکه وظیفه انتقال دادههای مورد نظر از یک کانال و مجرای تعبیه شده را دارد و باید در مسیر عبور خود از انواع تهدیدهای خارجی که دیتای در حال انتقال را تهدید میکند جلوگیری کند. خطرهایی که ممکن است انتقال دادهها را در مسیر عبور تهدید کند شامل انواع تداخلهای الکتریکی، تداخل سیگنالهای مزاحم، وارد شدن ضربهها و فشارهای احتمالی به کابل و… است. روکشهای به کار رفته برای محافظت از کابلهای شبکه باید با بیشترین گارانتی ممکن از این تهدیدها جلوگیری کنند.
بر این اساس روکشهای مختلفی در تولید این محصولات به کار می روند که شامل این موارد هستند:
- کابل شبکه با روکش پی وی سی.
- کابل شبکه با روکش فویل آلومینیومی.
- کابل شبکه با روکش شیلد مسی.
- کابل شبکه با روکش نخ ابریشمی.
در پایان، شایان ذکر است که شما می توانید در سایت بانک فیبر نوری و شبکه انواع کابل شبکه را مطابق با آخرین به روز رسانیهای عرصه تولید و مناسب ترین قیمتهای موجود در بازار سفارش دهید. این مجموعه با هدف بالا بردن دانش فنی و مهندسی کشور در زمینه تکنولوژیهای ارتباطی و تامین و عرضه با کیفیت ترین محصولات مورد نیاز صنعت شبکه و فیبرنوری با استفاده از منابع انسانی کارآمد و بهروزترین ابزارهای ارتباطی و خدمات پس از فروش، فعالیت میکند.