ماژول فیبرنوری یا SFP فیبرنوری چیست ؟

واژه‌ی SFP مخفف عبارت Small Form-Factor Pluggable به معنای ماژول قابل اتصال کوچک است. ماژول یک رابط شبکه جمع و جور است که قابلیت اتصال سریع را برای اپلیکیشن‌های هر دو برنامه ارتباط از راه دور و ارتباطات DATA فراهم می‌کند. با استفاده از ماژول‌ها سرعت بسیار بهتری در مقایسه با سایر ارتباطات کابلی در شبکه اتفاق می‌افتد. ماژول‌ها یا SFP ها تکنولوژی محبوب در صنعت شبکه و تجهیزات نوری هستند که به صورت مشترک توسط فروشندگان تجهیزات شبکه توسعه و پشتیبانی می‌شود.

ماژول فیبرنوری یا SFP فیبرنوری

قبل از ماژول‌های قابل حمل کنونی رابط های ثابتی به نام GIBIC یا همان اتصالات ماژولار که بر روی سوئیچ ها به صورت ثابت نصب بودند و فقط قابلیت نصب پچکورد را داشتند استفاده می‌شد. این موضوع یکی دیگر از دلایل محبوبیت ماژول های SFP استُ زیرا که درگاه رابط در صورت لزوم می‌تواند به هر نوع گیرنده مناسب مجهز شود.

ماژول فیبر نوری

ماژول sfp  یک رابط سخت افزاری به صورت plug and play است (یعنی به محض جاگذاری ماژول کار می‌کند)، این ماژول برای متصل کردن یک دستگاه فرستنده گیرنده‌ی مشخص به کابل فیبر نوری یا بعضی اوقات کابل مسی استفاده می‌شود. در واقع این ماژول امکان اتصال کابل فیبرنوری یا شبکه را به دستگاه‌ها فراهم می‌کند. فرستنده‌های SFP  از SONET، گیگابیت اترنت، فیبر نوری، PON و سایر استانداردهای ارتباطی پشتیبانی می‌کنند. در ابتدای ابداع ماژول‌ها یا همان SFPها سرعت مورد ساپورت در شبکه و اترنت 1 Gbit/s و در کانال‌های فیبرنوری نهایتا 4Gbit/s بود.
پس از پیشرفت تکنولوژی و درسال 2006 سرعت SFP ها به حداکثر 10 Gbit/s ارتقا پیدا کرد. SFP در اکثر برنامه‌های کاربردی جایگزین GBICهای بزرگتر شد و توسط برخی از افراد به عنوان Mini-GBIC خوانده شد.

انواع ماژول‌های فیبرنوری (انواع SFP ها)

SFP ها و ماژول های فیبرنوری در سه مدل فرستده و گیرنده یا به صورت ماژولی تک کور در بازار عرضه شده‌اند. عموما در بازار ماژول‌هایی با مشخصات مختلف وجود دارند و به کاربران امکان انتخاب فرستنده گیرنده مناسب را با توجه به شرایط زیرساختی و تجهیزات مورد استفاده مانند نوع فیبر نوری مورد استفاده (سینگل مود یا مالتی مود) برای هر لینک می‌دهد. ماژول های SFP در چندین دسته‌ی مختلف وجود دارند.

SFP های 1Gbit/s :

ماژول های فیبرنوری با سرعت  1 گیگ بر ثانیه: ماژول فیبرنوری مختص فیبرمالتی مود باسرعت1000مگ برثانیه یا سرعت1 G/sبا extraction lever به رنگ  بژبا مشکی با کانکتور LC

  • sx-850nm :  این تایپ از ماژول‌های مالتی مود در طول موج 850 نانومتر و با سرعت 1000 و نهایت فاصله‌ی قابل ساپورت  550 متر با پهنای باند 1.25G/s کار می‌کنند.
    نکته ای که درفیبرهای مالتی و ماژول‌های مالتی حائز اهمیت است این است که در فاصله‌های کوتاه تر می‌توان پهنای باند بیشتری دریافت کرد.
  • (SX+/MX/LSX (name dependent on manufacturer : این نوع از ماژول‌های مالتی مود در طول موج 1310 نانومتر با نهایت فاصله‌ی مورد پشتیبانی 2 کیلومتر کار می‌کنند. این نوع از ماژول ها با ماژول SX یا 100BASE-FX سازگار نیست. این نوع  از ماژول ها بر پایه‌ی ماژول های LX طراحی شده‌اند، یعنی مثل ماژول‌های LX هستند منتها با کابل های مالتی مود و پچ کابل های مالتی مود کار می‌کنند.

ماژول فیبرنوری مختص فیبرسینگل مود با سرعت 1 تا 2.5 Gbit/s با extraction lever به رنگ آبی با کانکتور LC :

تایپ‌های مختلف ماژول فیبرنوری سینگل مود SFP سینگل مود

  • ماژول‌های LX : این دسته از ماژول‌ها در طول موج  1310 نانومتر کار می‌کنند و قابلیت ساپورت فاصله تا 10 کیلومتر را دارند. البته در ابتدای پیدایش ماژول‌های LX تا فاصله ی 5 کیلومتر را ساپورت می‌کردند اما بعدها به فاصله‌ی 10 کیلومتر ارتقا پیداکردند.
  • ماژول‌های EX : ماژول‌های EX ماژول‌هایی هستند که با طول موج 1310 نانومتر کار می‌کنند و تا فاصله‌ی 40 کیلومتر قابلیت ساپورت فاصله را دارند.
  • ماژول‌های ZX : ماژول های ZX با طول موج 1550 کار می‌کنند و تا مسافت 80 کیلومتر را پشتیبانی می‌کنند. البته این مسافت به افت مسیر فیبر وابسته است. ماژول های ZX دارای extraction lever به رنگ سبز هستند، مانند ماژول GLC-ZX-SM1
  • ماژول‌های EZX: ماژول‌های ZX در طول موج 1550 کار می‌کنند و تا مسافت 160کیلومتر را پشتیبانی می‌کنند. البته این مسافت به افت مسیر فیبر وابسته است.
  • ماژول‌های BX یا BX10: این نوع از ماژول ها که با نام ماژول‌های BX شناخته می‌شوند در طول موج 1310 nm  و 1490 nm  کار می‌کنند. این نوع  ماژول به صورت دو ماژول با نام‌های BX-U و  BX-D یکی به عنوان فرستنده و یکی به عنوان گیرنده برای فیبر های سینگل مود تا مسافت 10 کیلومتر کاربرد دارند. البته گونه‌های مختلفی از این نوع sfp های دو جانبه که با یک طول موج ارسال می‌کنند و با طول موج دیگری دریافت می‌کنند وجود دارند که اگر با طول موج 1550nm طراحی شده باشند توانایی ساپورت فاصله تا 80 کیلومتر را دارند .

SFSW

Single Fiber Single Wavelength) SFSW) : این نوع از Transceiver ها با ترجمه ی لغوی یک فیبرنوری با یک طول موج میباشد یعنی  انتقال به صورت دو طرفه بر روی یک طول موج از یک کابل فیبرنوری میباشد که از طریق روش انتقال CWDM تراکم ترافیک پیوندهای فیبر را دو برابر می کند .
روش انتقالCWDMوDWDMدرطول موجهای مختلف برای رسیدن به حداکثرمسافت استفاده میکندکه معمولا فاصله ها40KM  80km 120KM میباشد

+SFP (enhanced small form-factor pluggable) SFP:

همانطور که در قسمت های قبل نیز به  این مساله اشاره داشتیم SFPها فرمی کوچک وپیشرفته ازتجهیزات انتقال دیتا که به محض اتصال قابلیت کارکردن دارد است. حال امروزه نمونه ی جدیدتری از SFPهابا نام +SFP  به بازار شبکه عرضه شده است پس +SFP  یک نسخه ی پیشرفته از SFP  میباشد که از نرخ انتقال دیتا تا 16 گیگ بر ثانیه پشتیبانی می‌کند. +SFP قابلیت ساپورت وپشتیبانی کانال‌های فیبرنوری تا پهنای باند8گیگ برثانیه را دارد این عدد برای اترنت 10 گیگ برثانیه می‌باشد. +SFP ها از قالب صنعتی و استاندارد OTU2 پشتیبانی و استفاده می‌کنند. ماژول های +SFP پهنای باند 10G/s کاملا شبیه ماژول‌های SFP می‌باشد.

انواع دیگر ماژول‌های SFP نیز وجود دارند که در برخی جزئیات مانند حجم، سرعت و تعداد کانال‌های انتقال متفاوتند. اما تمامی آن‌ها شبیه ماژول‌های SFP هستند.

  • 25 Gbit/s SFP28

  • cSFP

  • SFP-DD

  • QSFP

مقاله‌ی فوق توسط بانک فیبرنوری تدوین و ترجمه شده است و برای نوشتن این مقاله از سایت ویکی پدیا استفاده شده است برای کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با ماژول های فیبرنوری میتوانید با متخصصین فنی ما در بانک فیبرنوری تماس بگیرید. انواع ماژول های مختلف سینگل و مالتی مود در برندهای مختلف مانند سیسکو هواوی سورس اریکسون و… دربانک فیبرنوری موجود است.

محصولات مرتبط

تماس بگیرید

ماژول فیبر نوری

ماژول فیبرنوری MM 550m 100/1000

تماس بگیرید
مشاهده همه محصولات
0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟