کابل شبکه CAT5
در مقالات قبلی با انواع کابلها از جمله کابلهای شبکه آشنا شدیم. کابلهای شبکه انواع مختلفی دارند که در مقالهی امروز میخواهیم با یکی از زیر مجموعههای کابل شبکه به نام کابل شبکه CAT5 آشنا شویم و کاربرد و نوع عملکرد آن را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید…
کابل شبکه CAT5
کابل شبکه CAT5 که به آن Category5 هم گفته میشود به مانند دیگر کابلهای شبکه مانند CAT5e ،CAT6 و غیره برای شبکههای اترنت یا همان شبکههای کامپیوتری محلی، انتقال سیگنال برای دستگاههایی مانند تلفن و همچنین انتقال سیگنال ویدیو مورد استفاده قرار میگیرد و از یک کابل زوجی به هم تابیده شده تهیه میشود.
همانطور که عنوان کردیم، کابل شبکه CAT5 از ۴ زوج سیم بهم تابیده شده به رنگهای آبی-سفید آبی، نارنجی-سفید نارنجی، سبز-سفید سبز، قهوهای-سفید قهوهای تهیه میشود.
۲ رشته سیم وظیفه ارسال اطلاعات و ۲ رشته سیم دیگر نیز وظیفه دریافت اطلاعات و ۴ رشته بعدی فقط نقش نویزگیری را ایفا میکند. دلیل اینکه به این ترتیب آنها را به هم میتابند این است که کمترین نویز را ازخودشان بروز دهند. این نوع کابل از هم ردههای خود مقداری قدیمیتر است و به همین دلیل است که از سال 2001 به بعد کمتر از آن استفاده میشود.
در اصل کابل شبکه CAT5 از پهنای باند 100 مگابیت استفاده میکند و حداکثر سرعت انتقال داده و اطلاعات هم چیزی در حدود 1000 مگابیت بر ثانیه است و بیشتر برای استفاده در شبکههای سطح متوسط کاربرد دارد که این روزها از نوع پیشرفته این کابل به اسم CAT5e استفاده میشود که هم جدیدتر هستند و هم سطح پیشرفتهتری دارند و سرعت انتقال در این نوع کابلها هم چیزی در حدود یک گیگابایت بر ثانیه است و مورد مهم دیگر این است که کابل CAT5e به نسبت کابل شبکه CAT5 در برابر نویزها و تداخلهای الکترومغناطیسی مقاومتر هستند.
توضیحات تکمیلی کابل CAT5
کابل شبکه CAT5 که به کابل دسته 5 هم مشهور است و از کابلهای قدیمی شبکه اترنت به حساب میآید و به هنگامی که در شبکه اترنت (محلی) از آن استفاده میشود هر چه قدرت میزان کابل به کار رفته کوتاهتر باشد، سرعت انتقال اطلاعات و دیتا هم به گیگابیت میرسد و در حال حاضر هم با توجه به قدیمی شدن آن به ندرت در بازار میتوانید آن را پیدا کنید هر چند که هنوز هم میتوانید در برخی از سوییچها، روترها و برخی از دستگاههای شبکهای آن را به کار ببرید و به نسبت نسل جدیدتر خود یعنی CAT5e قیمت کمتری هم دارد.
کابل شبکه CAT5 از 4 جفت سیم به هم پیچیده و تابیده شده مسی با بهترین کیفیت و بهترین عایقبندی تشکیل شده است.
مشخصات فنی کابل شبکه CAT5
- برای اینکه انتقال داده و انتقال اطلاعات سادهتر انجام شود، سعی شده در هر دو قسمت ابتدایی و انتهایی کابل CAT5 از پانچ سوکت و کانکتورهای RJ45 استفاده شود.
- قسمت رسانای کابل شبکه CAT5 به صورت مفتولی (یک تکه) و به شکل رشتهای انعطاف پذیر که در برابر شکستن و خم شدن مقاوم است، ساخته شده است و برای اینکه این نوع کابلها را با دیگر کابلها اشتباه نگیرید بر روی هر کدام عبارت کابل شبکه CAT5 یا CAT5e حک شود.
- خطوط متوازنی که در این کابل شبکه استفاده شده موجب بالا ماندن نسبت سیگنال به نویز، آن هم با وجود تداخل ناشی از منابع خارجی از دیگر زوجهای سیم میشود و این یعنی نویز در این طور مواقع به کمترین حد ممکن خود میرسد.
- حداکثر طول استاندارد کابل CAT5 چیزی در حدود 90 متر است و اگر به مسافتی بیشتر از این نیاز دارید باید از سخت افزارهایی مانند سوییچها و تکرارکنندهها استفاده کنید.
کاربردها و موارد استفاده کابل شبکه CAT5
همان طور که بیان کردیم از کابل شبکه CAT5 در موارد متعددی استفاده میشود اما به علت اینکه این کابل قدیمی شده، پس به طبع از نوع جدید آن بیشتر استفاده میشود و کاربرد کمتری هم دارد. اما موارد استفاده این کابل به صورت زیر است:
- استفاده در شبکههای کامپیوتری محلی مانند اترنت
- انتقال سیگنال در تلفن معمولی
- انتقال سیگنال آنالوگ و دیجیتال در ویدیو
نحوه ارسال اطلاعات در کابل شبکه CAT5
به مانند دیگر کابلهای شبکه از این نوع کابلها هم برای دریافت و ارسال داده و اطلاعات استفاده میشود و سادهترین روش در این طور مواقع این است که در دو طرف کابل شبکه CAT5 یک سوکت RJ45 تجهیز شود تا به کامپیوتر و دیگر تجهیزات به سادگی متصل شده و به وسیله آن بتوانیم ارسال و دریافت اطلاعات داشته باشیم.
مقایسه کابل شبکه CAT5 با کابل شبکه CAT6
با توجه به اینکه کابلهای شبکه CAT6 نوع پیشرفتهتری به نسبت CAT5 هستند پس تفاوتهای زیادی هم بین این دو وجود دارد؛ چه به صورت باطنی و چه به صورت ظاهری. اولین سوالی که افراد از خودشان میپرسند این است که این دو کابل شبکه چه تفاوتهایی با هم دارند؟ در اینجا به چند نمونه از این تفاوتها اشاره میکنیم:
- کاهش تداخل در کابل شبکه CAT6 خیلی کمتر است
- کارایی در نوع کابل شبکه CAT6 بهبود یافتهتر است
- پهنای باند در CAT6 چیزی در حدود 250 مگاهرتز است اما این مورد در CAT5 حداکثر 100 مگاهرتز است
- استاندارد کابل CAT5 یک استاندارد رایج ولی قدیمی و منسوخ شده برای استفاده در شبکه محلی یا همان اترنت است
- در کابل شبکه CAT6 بین هر دو زوج سیم برای اینکه نویز کمتری وجود داشته باشد از فویل استفاده شده است
- قطر کابلها در CAT5 به نسبت CAT6 کمتر است
- افت ولتاژ در کابل شبکهای مانند CAT6 به نسبتCAT5 خیلی پایینتر است و به همین دلیل از آن برای مسافتهای طولانیتر استفاده میشود
مقاله فوق توسط بانک فیبرنوری نوشته و تدوین شده است و از سایت wikipedia برای کسب اطلاعات استفاده شده است.
عالی بود خیلی دنباله این مطالب بودم.
سلام دوست عزیز
موفق باشید