نصب کابل فیبر نوری

نصب کابل فیبر نوری با انجام فرآیندهای مختلفی، در داخل و خارج محدوده نصب، انجام می‌گردد. در فضای باز کابل‌ها امکان دفن مستقیم زیر خاک یا نصب هوایی بین دکل‌ها برق را دارند. در این پروسه‌ها کابل ها ممکن است آسیب دیده، کشیده یا منفجر شوند. امروز می‌خواهیم پیرامون نصب کابل فیبر نوری و روش‌های مختلف آن صحبت کنیم.

نصب کابل فیبر نوری و راهنمای کامل آن

فیبر نوری کاربردهای مختلفی دارد. تمرکز اصلی اتحادیه فیبرنوری ( FOA ) عمدتاً بر فیبر نوری ارتباطات – telco ، CATV ، LAN ، صنعتی و … است، اما فیبر نوری نیز در پزشکی و آزمایشات آزمایشگاهی یا بازرسی های غیر مخرب نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. حتی در سیستم‌هایی مانند اتومبیل، هواپیما و کشتی (و ایستگاه فضایی) نیز فیبر نوری استفاده می‌شود. فیبر نروی روش‌های نصب مختلفی دارد، گاهی در کاربردهای مخابراتی نیز برخی از پروژه‌ها کاربرد و روش‌های نصب یکسانی ندارند. در زیر 101 نکته برای نصب فیبرنوری آمده است که رعایت آنها برای نصب صحیح و اصولی‌تر فیبرنوری لازم است.

۱- هرگز بطور مستقیم کابل فیبر نوری نکِشید

کابل‌های فیبر نوری دارای رشته نخ‌های کولار (Kevlar) یا یک میله فایبرگلاس به عنوان عنصر قدرت هستند. شما فقط باید با کمک این عناصر قدرت یا به عبارتی سطح اتکای فیبر کابل نوری، عملیات کابل کشی را انجام دهید.

نصب کابل فیبر نوری

۲- هرگز از حداکثر توان و میزان بارِ کشش تجاوز نکنید

در مسیرهای طولانی، از روان کننده‌های مناسب استفاده کنید و مطمئن شوید که آنها با ژاکت کابل سازگار هستند. برای استفاده در مسیرهای خیلی طولانی، بهترین کار این است که از کابل را وسط به سمت هر دو انتها بکشید. در صورت امکان از کشنده خودکار با کنترل فشار و یا حداقل چشمی برای کنترل جدایی ناشی از کِشش استفاده کنید. راه اندازی کابل فیبر نوری از حداکثر میزان بارِ توصیه شده کابل اطلاع داشته باشید.

حداکثر توان و میزان بارِ کشیدن

۳- هرگز از شعاع خمش کابل، تجاوز نکنید

وقتی در نصب کابل فیبر نوری، کابل را مستقیم می‌کِشید استقامت فیبر از فولاد بیشتر است، اما وقتی شدیدا خم شود به آن فشار وارد آمده و به راحتی می‌شکند. این کار به الیاف آن آسیب می‌رساند، شاید این آسیب بلافاصله قابل رویت باشد، شاید هم بعد از چند سال به مرور زمان صورت گیرد. اما در نهایت به کابل فشار آمده و عمر آن کوتاه خواهد شد.

 

جلوگیری از آسیب در نصب کابل

۴- همیشه به جای کشیدن کابل از انتهای حلقه روی قرقره، قرقره را بپیچانید

هنگام کشیدن کابل از قرقره در هر چرخش پیچ و تابی در کابل به وجود می‌آید. باید سعی کنید هرگز درون کابل پیچ و تابی رخ ندهد زیرا این امر می‌تواند بر روی تار فیبرهای موجود در کابل نیز تاثیر مخرب بگذارد.

جلوگیری از ایجاد پیچ و تاب در کابل

۵- از کافی بودن طول کابل فیبر نوری برای مسیر اطمینان حاصل کنید

تکه تکه شدن کابل فیبر نوری، عملیات کابل کشی را پیچیده و پر هزینه می‌کند. همچنین این کابل‌های تکه تکه شده به حفاظت خاصی احتیاج دارند. سعی کنید کل مسیر را با یک کابل یکپارچه کابل کشی کنید.

۶- کابل‌های کانالی می توانند به طور مستقیم نصب شوند

کابل‌های کانالی را که برای محیط‌های داخل استفاده می‌شوند را می‌تواند مستقیما و بدون هیچ‌گونه الزامات خاصی نصب کرد، اما شاید تصمیم بگیرید که آنها را داخل یک داکت (Innerduct) قرار دهید. داکت یک روش مناسب برای شناسایی کابل فیبر نوری و محافظت از آن در برابر صدمات و جلوگیری از قطع احتمالی آن توسط افراد دیگر است.

به اندازه بودن کابل فیبر نوری

۷- برای مراحل نصب برنامه مشخصی داشته باشید

یک برنامه کاملا مکتوب برای نصب کابل فیبر نوری درنظر بگیرید. با این کار می‌توانید 95٪ از مشکلاتی که نصاب‌ها هنگام اجرای طرح ممکن است با آن روبرو شوند را از بین ببرید. این طرح باید شامل تجهیزات و تامین‌کننده‌های آن‌ها، مشخصات کابل فیبر نوری، مکان تجهیزات، تجهیزات مورد نیاز تست‌ها، فرم‌های انجام تست‌ها، تجربه و وظیفه پرسنل، روش‌های نصب و راه اندازی کابل فیبر نوری، شناسایی مناطق دارای مشکل بالقوه، موارد ایمنی و … باشد.برنامه مشخصی برای نصب کابل

۸- هرگز کابل‌ها را فشار ندهید

کابل را تحت هیچ شرایطی فشار ندهید زیرا هر گونه فشار ممکن است باعث تغییر شعاع خمش و ایجاد خرابی در کابل شود. با این‌کار دیگر نمی‌توان عملکرد درستی را از کابل انتظار داشت.

۹- حلقه تامین را کنترل کنید

برای جلوگیری از نقض حداقل شعاع خم، نظارت بر قرقره تأمین ضروری است. پس حتما آن را تحت کنترل دقیق قرار دهید.

کنترل حلقه تامین

۱۰- ارتباطات را در طول مسیر نصب کنترل و بررسی کنید

هنگام نصب در مسیرهای طولانی، در طول مسیر نصب ارتباط برقرار کرده و نظارت کافی داشته باشید. کابل‌های فیبر نوری ممکن است از قرقره‌ها بیرون بجهند. حداقل یک نفر باید نظارت بر تجهیزات کشش و یک نفر نظارت بر روی قرقره تأمین کننده داشته باشد و یک نفر هماهنگ کننده نیط در فرآیند نصب حضور داشته باشند.

۱۱- از ابزارها و روش‌‌های مناسب استفاده کنید

وسیله نقلیه برای کشیدن کابل گزینه مناسبی نیست، مگر اینکه از جدا کننده حلقه نیز استفاده شود. تکنیک‌های مناسب نصب کابل فیبرنوری به طراحی کابل و محل نصب بستگی دارند. برای مثال، کِشیدن کابل به داخل مجرا یک تکنیک مناسب است که با قرار دادن کابل در یک سینی کابل یا مسیر آزاد این‌کار را انجام داد.

۱۲- از روان کننده کابل فیبر نوری استفاده کنید

کابل را هنگام نصب در مجراها روغن کاری کنید. روغن کاری باعث کاهش فشار کِشش و احتمال شکستگی می‌شود. روغن روان کننده باید با مواد سازنده‌ی ژاکت کابل سازگار باشد.

استفاده از روان کننده‌های روغنی

۱۳- به پرسنل خود، نصب کابل را آموزش دهید

به افرادی که نصب و راه اندازی کابل فیبر نوری را انجام می‌دهند، آموزش‌های لازم را بدهید. آموزش مناسب باعث کاهش هزینه تمام شده می‌شود. از این جهت که با وجود پرسنل خبره، شکستگی‌ها و تلفات غیر ضروری کاهش می‌یابد.

۱۴- برای جلوگیری از پیچ و تاب از تکنیک شکل زیر استفاده کنید

با استفاده از تکنیک شکل زیر برای ذخیره کابل در مکان‌های میانی، کِشش‌های طولانی را به چندین کِشش کوتاه‌تر تقسیم کنید. الگوی ارائه شده در شکل زیر مناسب کابل‌های طویل است، کابلی به طول حداقل ۳ تا ۶ متر. در این تکنیک کابل باید روی زمین قرار گیرد. کابل را مطابق شکل یک قرار دهید و آن را طوری جابجا کنید که مانند شکل ۲ شود، طوری که قسمت پهنی که در شکل ۱ سمت راست قرار داشت این‌بار در سمت چپ قرار گیرد. در آخر، سر دیگر کابل را به ورودی داکت وصل کنید. این روش از پیچ خوردن و آسیب دیدن کابل جلوگیری می‌کند.

استفاده از تکنیک ۸

۱۵- محدودیت‌های نصب عمودی را رعایت کنید

حداکثر حد مساقت نصب عمودی را بدانید و رعایت کنید. عبور از این حد ممکن است باعث شکستن فیبر نوری، تلفات بیش از حد و شُل شدن تارهای فیبر درون لوله‌ لوزتیوب شود. کابل‌هایی که به صورت عمودی نصب می‌شوند و از حد نصب عمودی طولانی‌تر هستند باید در مسافت‌هایی کمتر از این حد تغییر مسیر دهند. کابل‌های لوله باریک باید حلقه شوند.

۱۶- فضای کافی برای انبساط و انقباض حرارتی کابل‌ها بدهید

در تأسیسات در فضای باز، معمولا 70 سانتی متر فضای انبساط و انقباض برای 45 متر کابل مناسب است. عدم امکان انبساط و انقباض حرارتی می‌تواند منجر به افزایش تضعیف و شکستگی فیبر شود.

۱۷- برای نصب‌ در محیط‌های سخت، از کابل‌های تاید بافر استفاده کنید

کابل های فیبرنوری دارای لوزتیوب نسبت به کابل‌های تاید بافر، در محیط‌های سخت زودتر از بین می‌روند. دلیل این امر طول اضافی فیبر در لوله بافر و امکان حرکت فیبر از ناحیه پر فشار است.

۱۸- محدوده دمای عملیاتی را رعایت کنید

کابل را در مکان‌هایی نصب کنید که دمای محیط  در آن‌ها در محدوده دمای موردنظر باشد. نقض محدوده دمای عملکرد می‌تواند منجر به ایجاد تضعیف بیش از حد شود.

۱۹- انتهای کابل‌های ضد آب را ببندید

انتهای کابل‌هایی که دارای ژل ضد آب یا جاذب رطوبت هستند را محکم ببندید. این مواد می‌توانند از داخل کابل خارج شده و باعث ایجاد مشکلات در کابل یا جعبه‌ انتهایی شوند.

۲۰- از فیبرهای تاید بافر محافظت کنید

فیبر‌های تاید بافر را در سازه‌های محافظی مانند سینی‌های شکاف‌دار و جعبه‌های انتهایی کابل قرار دهید. فیبرهای تاید بافر به اندازه کابل‌های مسی در برابر شکستگی مقاوم نیستند. پس در نصب کابل فیبر نوری باید به آن توجه کرد.

۲۱- کابل‌های لوزتیوب نصب شده را به صورت عمودی حلقه کنید

کابل‌های لوزتیوبی که به صورت عمودی نصب شده اند را حلقه‌ کنید تا از سر خوردن فیبر به پایین جلوگیری شود. اگر این اتفاق بیفتد، میزان تضعیف کاهش می‌یابد و در نهایت فیبرها دچار شکستگی می‌شوند.

۲۲- یکپارچگی کابل‌ها و میزان تضعیفشان را بررسی کنید

قبل از هر پروژه وضعیت یکپارچگی کابل‌ها و تضعیف آن‌ها را بررسی کنید. این بررسی‌ها باید به محض دریافت کابل‌ها، قبل از نصب، بعد از نصب، بعد از اتصال کابل‌ها و بعد از نصب کانکتور انجام شوند.

۲۳- کابل را به عنوان “کابل فیبر نوری” علامت گذاری کنید

در تمام مکان‌های در دسترس عنوان “کابل فیبر نوری” را روی کابل بنویسید. این علامت‌گذاری‌ها باعث می‌شوند افراد متخصص حوزه برق و الکترونیک از ماهیت کابل آگاه شوند.

۲۴- گزارش داده‌ حین انجام پروژه ایجاد کنید

برای همه کابل‌ها گزارش داده‌ حین انجام پروژه یا به اصطلاح As-built درست کنید. این داده ها را در اختیار کسانی که قرار است تعمیر و نگهداری و عیب‌یابی را انجام دهند قرار دهید. این داده‌ها باید شامل اندازه گیری‌های تلفات و داده‌های مربوط به OTDR باشد.

۲۵- احتیاط: در حین کار غذا، نوشیدنی و سیگار ممنوع

در مکان‌هایی که تار فیبر نوری ساخته می‌شود، چیزی نخورید، ننوشید و سیگار نکشید. فیبرنوری برهنه و بدون روکش بسیار آسیب پذیر است و عدم رعایت این مسائل ممکن است باعث ایجاد شکاف‌هایی در فیبر شود که پیدا کردن و رفع آنها بسیار مشکل است.

۲۶- احتیاط: بدون آگاهی از وضعیت فیبر، داخل آن را نگاه نکنید

هرگز داخل فیبر، کابل، یا کانکتور را بدون اطمینان از خاموش بودن منبع لیزر نگاه نکنید. توصیه می‌شود هنگام کار با فیبر نوری و نصب آن‌ها، از عینک ایمنی با فیلتر IR استفاده کنید.

۲۷- چند حلقه کابل اضافی برای سرویس و خدمات نگه‌دارید

در تمام فضاهای ممکن در مسیر یک حلقه کابل اضافی جاساز کنید. اگر این کار را نکنید بعداً پشیمان خواهید شد. درآینده، هنگام بروز مشکل می‌توانید این حلقه‌ کابل‌ها را به محل بروز مشکل ببرید و از آن‌ها استفاده کنید. استفاده از این حلقه سرویس‌ها بسیار ارزان‌تر از جایگزینی کل کابل فیبر نوری است.

۲۸- محل کار را جدا یا ایزوله کنید

برای احتیاط بیشتر و جلوگیری از ورود افراد متفرقه به ناحیه نصب کابل، دسترسی به این منطقه را محدود کنید و یا حتی این محیط را ایزوله کنید. با این کار از بروز مشکلاتی مانند تکه تکه شدن فیبر و هر صدمه غیرعمدی دیگری در زمان راه اندازی کابل، جلوگیری می‌شود.

۲۹- هنگام نصب مستقیم کابل احتیاط کافی داشته باشید

برای نصب مستقیم کابل در زمین باید آن را در سطحی کاملاً مسطح، بدون هر گونه تخته سنگ و پستی بلندی ای این عملیات انجام شود زیرا ممکن است باعث تغییر شکل کابل شود.

۳۰- از عبور وسایل نقلیه از روی کابل فیبر نوری جلوگیری کنید.

۳۱- قبل از بریدن کابل اضافی، اطمینان حاصل کنید که کابل نصب شده طول مناسبی دارد.

۳۲- قرقره‌های کابل را در محلی مناسب قرار دهید

از قرار دادن قرقره‌های کابل به صورت خوابیده و یا قرار دادن آن‌ها در معرض شوک در هنگام ریزش خودداری کنید

۳۳- کابل های فیبر نوری باید در مجاری یا سینی مخصوص خود قرار گیرند

کابل‌های فیبر نوری و مسی و را در یک سینی مشترک قرار ندهید و برای هر کدام سینی مجزایی درنظر بگیرید.

۳۴- برای آب بندی از یک پریز مناسب استفاده کنید.

برای آب بندی صحیح باید بعد علاوه بر نصب کابل فیبر نوری درون کاندیوت (Conduit) یا داکت، از یک پریز مناسب نیز استفاده کرد. همواره باید از ورود زباله، آوار و آب و رطوبت به درون کاندیوت‌ها و داکت‌ها جلوگیری کرد.

۳۵- اندازه داکت ها باید مناسب کابل‌های مورد نیاز در آینده نیز باشد.

هنگام قرار دادن کابل‌ها درون داکت باید برای کابل‌هایی که ممکن است در آینده به پروژه اضافه شوند نیز فضای خالی نگه داشت. بدین منظور قانون استفاده از ۴۰٪ از فضای داکت، قانون مناسبی برای تشخیص اندازه داکت است.

۳۶- فواصل را مشخص کنید

برای تشخیص راحت تر فاصله، باید در فواصل مشخص (مثلا هر یک متر یا هرچند متر) کابل‌ها را علامتگذاری کرد.

۳۷- حد مجاز کشش را درنظر بگیرید

حد تحمل فشار نوار کشش باید از حد پیش‌بینی شده فشار قابل تحمل کابل بیشتر باشد.

۳۸- کلیه داکت‌ها و محل‌های قرارگیری کابل باید مورد بررسی قرار گیرند

قبل از شروع هرگونه کابل کشی و نصب کابل فیبر نوری، کلیه داکت‌ها و محل‌های قرارگیری کابل باید با دقت مورد بررسی قرار بگیرند تا هیچ‌گونه آسیب و یا خرابی‌ای در آنها نباشد، با این‌کار تا حد زیادی ایمنی رعایت خواهد شد.

۳۹- در محل‌های ذخیره کابل نباید از اتصالات فیوژن استفاده کرد

جرقه الکتریکی ایجاد شده توسط دستگاه فیوژن می‌تواند در حضور گازهای قابل اشتعال باعث انفجار شود. از این رو نباید از اتصالات فیوژن در اتاق‌های دخیره‌ کابل استفاده شود.

۴۰- مکان‌های قرارگیری قرقره باید در نزدیکترین نقاط به خم ها باشند.

برای به حداقل رساندن تنش کابل، محل قرارگیری قرقره‌ها باید در نزدیکترین نقاط به خم‌ها باشند. محل قرقره کردن کابل‌ها نیز باید در صورت امکان در کابینت‌های گوشه‌ای باشد.

۴۱- تجهیزات نوری مورد نیاز خود را شناسایی کنید

وسایلی را که برای راه اندازی شبکه فیبرنوری مورد نیازند را بشناسید و از عملکرد صحیح آنها بعد از نصب فیبرنوری اطمینان حاصل کنید.

۴۲- کابل خاکی را در فاصله ۱۵ متری ورودی ساختمان به کابل کانالی تبدیل کنید.

در شرایطی که کابل فیبر نوری خاکی وارد یک ساختمان می‌شود، باید در فاصله‌ی 15متری از ورودی ساختمان کابل خاکی را به کانالی تبدیل کرد.

۴۳- مراحل امنیتی و ایمن‌سازی کابل‌های عمودی فراموش نشود

تمام کابل‌های عمودی باید قبل از اجرا، ایمن شوند. برای اطمینان از امنیت کابل‌ها، تقسیم مشی کابل‌ها پیشنهاد می‌شود.

۴۴- از حداقل شعاع خم کابل استفاده کنید

نقطه اتصال عمودی را باید با دقت انتخاب کرد تا در ضمن ایمن نگه داشتن کابل از حداقل شعاع خم کابل استفاده شود.

۴۵- استفاده از کاندیوت یا داکت برای تقسیم‌بندی

اگر احتمال نصب کابل جدید در کاندیوت‌ها و داکت ها وجود دارد، پیشنهاد می‌شود از داکت‌های داخلی برای تقسیم‌بندی فضای درون کابل استفاده کنید. بدون این تقسیم‌بندی، اضافه کردن کابل جدید به داکت ممکن است موجب گره خوردن کابل‌های قدیمی و بروز مشکل در سیستم شود.

۴۶- استفاده از کابل تکه شده برای تعمیر

در صورت نیاز به تعمیر و یا جابجایی کابل، می‌توان از کابل تکه شده (۵ تا ۱۰ متر) استفاده کرد.

۴۷- حتما تست کشش کابل را انجام دهید

کابل‌ها باید بعد از حمل به محل پروژه آزمایش شوند. آسیب در کابل‌کشی می‌تواند در هنگام حمل و نقل و یا نصب وجود داشته باشد. عدم آزمایش کابل‌پس از تحویل، یک اشتباه رایج است که توسط نصاب‌ها انجام می‌شود.

۴۸- قبل از اتصال تجهیزات آنها را تمیز کنید

اگر بعد از نصب آداپتور یا کانکتور تلفات به طور چشمگیری افزایش یابد، علت آن ممکن است کثیفی آداپتورها و کانکتور‌ها باشد. همیشه باید کانکتورها و آداپتورها را قبل از نصب تمیز کنید.

۴۹- عملیات کشش را درست و با دقت انجام دهید

به درستی، چشم کشش را به کابل بچسبانید و آنرا بپیچانید. اطمینان حاصل کنید که دستگاه کشش چشم و چرخاننده حاشیه‌های تیز ندارند و کابل‌ها می‌توانند به راحتی در تمام کانال‌ها، جعبه‌ها و سینی‌ها قرار گیرند.

۵۰- جلوی پیچ‌خوردگی‌ها را بگیرید

هنگام کشیدن فیبر از یک بخش، برای جلوگیری از پیچ خوردگی کابل را مطابق الگوی نکته شماره ۱۴ قرار دهید و آن را تا انتهای کابل به همان طریق بکشید.

۵۱- تمام مجوزهای مورد نیاز را دریافت کنید.

مسیر دقیق کابل فیبر نوری را مشخص کرده و از تناسب کابل با مشخصات نصب اطمینان حاصل کنید. مجوزهای لازم جهت نصب کابل فیبر نوری در مسیر را ردیافت کنید.

۵۲- اطلاعات مهم را ثبت و ذخیره کنید

تمام جزئیات مورد نیاز تجهیزات فیبر نوری؛ از جمله نقشه مسیر مناسب، فیبرهای استفاده شده، تلفات، نتایج تست‌های OTDR و … را یادداشت و نگهداری کنید.

۵۳- برنامه تعمیر اضطراری تهیه کنید

برای زمان‌هایی که کابل‌ها نیازمند تعمیر و ترمیم هستند، حتما باید برنامه‌هایی را تنظیم و تدوین کنید. این برنامه‌ها در قالب برنامه‌های تعمیر اضطراری هستند تا از وقت و فرصت به نحو احسنت استفاده شده و به سرعت مشکل رفع شود.

۵۴- درپوش‌های کانکتور و آداپتور را جدا نکنید

درپوش‌های کانکتور و آدپتور را فقط قبل از اتصال جدا کنید. پس از برداشتن درپوش‌ها، مراقب باشید تا کانکتورها به هیچ سطحی برخورد نکنند.

۵۵- آداپتور و کانکتور را با احتیاط به یکدیگر وصل کنید

کانکتور و آداپتور را به آرامی به یکدیگر متصل کنید. هنگام ایجاد اتصال، کانکتور را نچرخانید.

۵۶- کانکتورهای پیچی را محکم فشار ندهید

برای کانکتورهای پیچ مانند مثل کانکتور FC، آنها را فقط با استفاده از انگشت محکم کنید. هرگز کانکتور را بر روی آداپتور فشار ندهید.

۵۷- تست سه‌گانه کابل فیبر نوری فراموش نشود

یک کابل فیبر نوری باید در طول نصب سه بار جداگانه آزمایش شود: روی قرقره، پس از جوش و تست پذیرش نهایی.

۵۸- نکات ایمنی را در زمان نصب کابل‌های هوایی رعایت کنید

هنگام نصب کابل‌های هوایی باید بسیار احتیاط کرد. و پرسنل متخصص خطوط انتقال ولتاژ بالا نیز باید حتما در محل حضور داشته باشند.

۵۹- زمین کردن کابل‌های نصب شده در محدوده کابل‌های ولتاژ بالا

کابل‌هایی که در مجاورت خطوط برق ولتاژ بالا نصب شده‌اند، مانند کابل‌های تمام دی الکتریک باید زمین شوند.

۶۰- همواره فاصله مناسب بین کابل فیبر نوری و کابل برق را رعایت کنید.

کابل‌های برق به دلیل شرایط آب و هوایی و جریان عبوری شل شده و آویزان می‌شوند. این عمل در هوای گرم یا هنگامی که کابل برق جریان زیادی را عبور می‌دهد افزایش می‌یابد. لذا همواره فاصله‌ی مناسبی را بین کابل برق و فیبرنوری در نظر بگیرید تا از برخورد این دو کابل جلوگیری شود.

۶۱- استفاده از سیم مسنجر فولادی در نصب هوایی

هنگامی که از سیم فولادی برای نصب هوایی استفاده می‌شود، از کشییدن کابل به صورت زیگزاگ از یک قطب به قطب دیگر خودداری کنید. در عوض، اطمینان حاصل کنید که کابل را تا حد ممکن در یک طرف نگه دارید.

۶۲- قوانین ساختمان را دنبال کنید

همیشه از همه قوانین محلی، ملی و آتش نشانی و ساختمان‌ها پیروی کنید. برای مثال مطمئن باشید که تمام کابل‌هایی که در دیوار آتش قرار گرفته اند مناسب قرارگیری در آن ناحیه هستند.

۶۳- کابل را با زاویه نکشید

سعی کنید کابل‌ها را با زاویه مستقیم از کانال بیرون بکشید. کشیدن با زاویه می‌تواند باعث آسیب به کابل شود.

کابل کشی روی یک زاویه

۶۴- از روغن‌های روان‌ کننده استفاده کنید

مقدار زیادی روغن روان کننده به کل کابل بزنید. هنگام نصب ممکن است فرد برای استفاده بیشتر روغن روان کننده، گاه به گاه حرکت کابل را متوقف کند. فقط از روان کننده‌ای استفاده کنید که صریحاً برای کشیدن کابل، طراحی شده باشد. هنگام کار در دمای انجماد، از روان کننده‌ای استفاده کنید که مناسب آن دما باشد و یخ نزند.

۶۵- از طناب دارای حداقل کشش استفاده کنید

بسیار مهم است از طنابی استفاده کنید که کمترین میزان کشش را دارد. کشش طناب به دلایل مختلفی از جمله اینکه باعث کشش ناپایدار می‌شود و کنترل را از دست کسانی که کابل را یم‌کشند خارج می‌کند نامطلوب است.

۶۶- هنگام برداشتن یراق جورابی، کاملا محتاطانه عمل کنید

یراق جورابی از تیغ برای بریدن یراق جورابی تنیده شده به دور کابل استفاده نکنید. بهتر است، از قیچی برقی یا برش‌های مورب برای بریدن مش‌های جورابی استفاده کنید. و در حین این کار مش را به سمت بالا و دور از کابل بلند کنید.

کلمپ کششی فیبرنوری adss

۶۷-هنگام برنامه ریزی اندازه‌گیری‌ها را دقیق انجام دهید

انجام یک اندازه‌گیری دقیق هنگام برنامه‌ریزی برای سفارش کابل فیبرنوری pre-terminated جهت مونتاژ بسیار مهم است. این مونتاژها راه بازگشتی ندارند

۶۸- توصیه می‌شود از یراق جورابی به صورت اختیاری استفاده کنید.

یراق آلات جورابی هنگام کشش کابل از انتهای کابل‌ها محافظت می‌کنند.

۶۹- استاندارد اندازه کانال‌های زیرزمینی را رعایت کنید

اگر کانال‌های زیرزمینی تازه نصب شده باشند، اندازه آنهها باید حداقل 4 تا 5 سانت باشد. اگر مسیر نصب کابل طولانی باشد یا احتمال انجام عملیات بعدی را پیش‌بینی می‌کنید باید کانالی به اندازه 10 سانت یا بیشتر را در نظر بگیرید.

۷۰- طراحی کانال با حداقل خم

سعی کنید کانال را با حداقل خم ممکن طراحی کنید. اگر خم‌ها بیش از حد زیاد باشند، بهتر است به جای خم کردن کابل از جعبه‌های اتصال استفاده کنید.

۷۱- مراقب آسیب کابل هنگام کسیدن از قرقره باشید

در صورت نیاز به خارج کردن کابل از قرقره، کابلرا مطابق الگوی زیر (الگوی نکته ۱۴) قرار دهید. این الگو از پیچ خوردن کابل جلوگیری می‌کند. هنگام اجرای این عملیات باید مراقب باشید که کابل آسیب نبیند.

آسیب جدی کابل- راه اندازی کابل فیبر نوری

۷۲- دمای متناسب را درنظر بگیرید

کابل باید در محیط‌هایی با دمای بین حداقل و حداکثر مجاز دمای نصب مشخص شده، راه‌اندازی شود. برای کابل‌های لوز تیوب دمای نصب معمولا بین  -30C تا + 75C تعیین می‌شود.

۷۳- فشار هوا عاملی موثر بر روی انتخاب کابل‌ها

کابل‌های رایزر معمولاً برای کاربردهای عمودی لازم هستند و در صورت وجود فشار هوای مثبت، کابل های پلنیوم مورد استفاده قرار می‌گیرند. شما باید این مسئله را برای نصب کابل فیبر نوری درنظر داشته باشید.

۷۴- مشاوره با سازنده کابل

وزن کابل در یک افزایش عمودی پشتیبانی نشده، باید کمتر از بار عملیاتی بلند مدت مشخص باشد. مشخصات ارائه شده توسط سازنده کابل باید برای کاربردهای مختلف بررسی شوند.  نقاط میانی اتصال کابل برای عملکرد بهینه توصیه می‌شوند.

۷۵- اتصالات و زمین کردن

هنگام استفاده از کابل فیبر نوری با اجزای فلزی، از پروسه‌ی اتصال و زمین کردن مشخص شده توسط شرکت و یا استاندارد ملی استفاده کنید.

۷۶- بررسی اندازه و محل قرقره در ابتدا و انتها

هنگام کشیدن کابل‌ها از قرقره به بلوک‌های نگهدارنده کابل، باید به اندازه و محل قرقره اول و آخر توجه ویژه‌ای شود. نگهدارنده کابل باید به اندازه‌ای دورتر از قرقره اول قرار گیرد که زاویه اولین خم به حداقل برسد. برای به حداقل رسیدن خمش کابل در محل اولین و آخرین قرقره یا هر محلی که خمیدگی دارد، توصیه می‌شود کابل در مسیر یا روی قرقره‌ای بزرگتر از شعاع خم مشخص شده قرار گیرد.

۷۷- استفاده از روان کننده‌ها در فواصل مشخص

در مسافت‌های 40 تا 100 متر، از روان کننده‌های مناسب استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که آنها با ژاکت کابل سازگار هستند.

استفاده از روان کننده‌های خاص برای طول‌های بیش از ۱۰۰ متر

در طول بیش از 100 متر، از روان کننده‌های مناسب استفاده کرده و از وسط به سمت هر دو انتها بکشید.

۷۹- استفاده از کشنده‌ های خودکار

در صورت امکان از کشنده خودکار با کنترل فشار و یا حداقل چشمی کشش استفاده کنید.

۸۰- عدم استفاده از کابل‌ها در جاده و مجاری مسی

از قرار دادن کابل‌های فیبر نوری در جاده‌ها و کانال‌ها همراه با کابل‌های مسی خودداری کنید تا از بارگیری بیش از حد یا پیچ خوردن جلوگیری شود.

عدم استفاده از کابل‌ها در جاده و مجاری مسی

 

۸۱- استفاده از بَست‌ های پلاستیکی

کابل‌ها را با بست‌های پلاستیکی که سطح مقطع بزرگتری دارند وصل کنید. از سیم کشی یا فشار دادن آن خودداری کنید. گیره‌های کابل باید با فشار ملایم به صورت دستی نصب شوند.

استفاده از بست های پلاستیکی - نصب کابل فیبر نوری

 

۸۲- تمیزکار مخصوص کابل‌ها

برای تمیز کردن ذرات در انتهای کانکتور کابل از یک دستمال مرطوب با حرکات مدور یا مستقیم استفاده کنید. از تمیزکاری به صورت حرکت به عقب و جلو که منجر به خراشیدگی می‌شود استفاده نکنید.

تمیزکار مخصوص کابل‌ها

۸۳- تمیز کردن گیرنده‌های فیبر نوری

برای تمیز کردن از یک لوله پاک کن فاقد لبه نوری که به راحتی درون فرستنده جا می‌گیرد استفاده کنید. این پاک کننده باید به آرامی درون کانکتور قرار گیرد و فقط یک دور چرخانده شود. چرخش را به صورت عقب و جلو یا بصورت مدور انجام ندهید؛ زیرا این امر می‌تواند بقایای مواد را در گیرنده گیر خرد کند. از لوله پاک کنن‌ها فقط باید یکبار استفاده کنید.

تمیز کردن گیرنده‌های فیبر نوری

۸۴- دمیدن کابل یا جت زدن در عملیات کانالی

برای تعیین حداکثر نیروی فشار باید هنگام راه ندازی کابل فیبر نوری، تست خرابی انجام شود. فشار بیش از حد باعث می‌شود کابل در کانال پیچ خورده و یا تا شود که این امر به فیبر آسیب می‌رساند.

۸۵- مسیر کابل را برای تعیین حداکثر فاصله دمیدن در نظر بگیرید

به پیشنهادات تولید کنندگان تجهیزات دمنده در مورد مسافت توجه کنید. 1000 تا 2000 متر طول دَمش معمول است. ممکن است برای راه اندازی نیاز به چندین دستگاه دمش باشد.

۸۶- برای دمیدن جریان هوا را مناسب نگه دارید

در نصب کابل فیبر نوری از كمپرسور هوا با حداقل 375 دور در دقیقه استفاده كنید. حداقل فشار هوا در مجرا 100 psi با 125 psi توصیه می‌شود.

۸۷- کولر هوای دمنده کابل

کولر کمپرسور هوا باید مطابق توصیه‌های سازنده تجهیزات دمنده استفاده شود. معمولاً وقتی از کولر استفاده می‌شود که دمای هوای محیط بیش از 80 درجه فارنهایت باشد.

۸۸- به تجهیزات پیشنهاد شده توسط سازنده توجه کنید

از روان کننده‌های کابل یا داکت که توسط سازنده تجهیزات دمنده برای کابل فیبر نوری پیشنها می‌شود، استفاده کنید.

۸۹- شعاع مورد نیاز برای خم کابل را حساب کنید

کابل را داخل محفظه یا پایه‌ای که در آن فضای کافی برای رعایت حداقل شعاع خمش کابل وجود ندارد قرار ندهید.

در نظر گرفتن شعاع خم کابل

۹۰- زمین‌ کردن

کابل با اجزای فلزی باید الزامات اتصال و زمین شدن مورد انتظار مشتری و محله و کشور را برآورده کنند.۹۱- استفاده از دسترسی میدانی در فیبرهای با لوله بافر

برای به حداقل رساندن آسیب فیبر، از یک ابزار دسترسی Midspan استفاده کنید تا لوله بافر مانند Corning OFT-000 باز شود. در استفاده از اندازه صحیح، باید دقت کرد.

۹۲- اطلاعات كلي کانال‌ها

سعي كنيد تا حد ممكن کانال را با تعداد خم پایین طراحي كنيد. اگر تعداد خم‌ها بیش از حد زیاد باشد، بهتر است به جای خم کردن، از جعبه‌های اتصالی استفاده کنید.

۹۳- استفاده از بوش‌ های پلاستیکی

برای جلوگیری از آسیب دیدن کابل در هنگام کشش از پوشش‌های پلاستیکی در انتهای کانال‌ها استفاده کنید.

 

استفاده از بوش‌ های پلاستیکی

۹۴- استفاده از نخ به عنوان عضو قدرت

در کابل‌هایی که فقط از نخ کوولار (Aramid Yarn) برای عضو قدرت استفاده می‌کنند، می‌توان ژاکت فیبر را حذف کرد. نخ باید به طناب کشش گره بخورد،لذا از ژاکت ناخواسته برای استحکام استفاده نمی‌شود. به صورت اختیاری، ژاکت را می‌توان قبل از کشیدن به یک گره محکم بست. پس از کشیدن، گره باید قطع شود.

استفاده از گره به عنوان قدرت

۹۵- استفاده از ابزار کششی مناسب

برای کابل هایی که از نخ کوولار و عنصر مقاوم مرکزی فایبرگلاس استفاده می‌کنند، باید از ابزار کششی استفاده شود. عنصر قدرت را باید بطور مستقل وصل کرد. این کار می‌تواند با بافتن عنصر قدرت به دستگیره و سپس زدن آن‌ها به یکدیگر محقق شود. برای اطمینان از توزیع مناسب تنش، تمام عناصر قدرت باید به یک اندازه درگیر شوند.

۹۶- نصب و راه اندازی کابل خاکی

محل کابل‌ها را با نشانگرها مشخص کنید. اینگونه می‌توان، پیش‌بینی درستی درباره موانع و انسدادها داشت.

۹۷- اندازه پرش‌ های فیبر نوری

پرش‌های تست باید از همان اندازه هسته فیبر، عملکرد و نوع کانکتور به عنوان سیستم کابل باشند (مثلاً پرش‌های FX2000 50/125 میکرومتر برای سیستم فیبر نوری 50/125 میکرومتر FX2000) و طول آنها باید یک تا پنج متر باشد.

Test jumpers must be of the same fiber core size, performance and connector type as the cable system (e.g. 50/125 μm FX2000 jumpers for a 50/125 μm FX2000 optical fiber system) and shall be one to five meters long.

۹۸- تعداد چرخش 90 درجه

تعداد چرخش 90 درجه‌ای در یک مسیر برای کابل‌های هوایی از 6 و برای کابل‌های داخل زمینی بیش از  4 نباید باشد.

۹۹- کشیدن کابل فیبر نوری زیرزمینی یا خاکی

در همه چرخش‌ها یا زاویه‌ها باید از بلوک‌های مخصوص فیبرنوری استفاده شود.

۱۰۰- از پیچ‌ خوردگی‌ها جلوگیری کنید

همیشه از حلقه کشش چشمی استفاده کنید زیرا نیروی کشش، باعث ایجاد پیچ خوردگی در کابل خواهد شد.

حلقه کشش چشمی

۱۰۱- شناسایی انواع کابل‌های موجود

اگر در کانالی که فیبرنوری باید در آن نصب شود، کابل‌های دیگری از قبل وجود داشته باشد، باید کابل‌های موجود شناسایی شده و به صاحبان کابل‌ها اطلاع داده شود تا نکات ایمنی لازم رعایت شود.

 

بررسی نکات مهم در راه اندازی کابل فیبر نوری

در این مقاله از بانک فیبر نوری پیرامون نکات مهمی که باید در نصب کابل فیبر نوری رعایت شود، صحبت کردیم. در واقع هر کدام از این نکات خیلی ظریف و حائز اهمیت بوده و اگر هر یک نقض شوند، شما در کابل‌کشی خود دچار مشکل و اختلال خواهید شد. اگر نکته‌ای را برحسب تجربه و عملکرد خود می‌دانید، حتما آنرا با ما از بخش دیدگاه‌ها درمیان بگذارید.

منابع: 

انواع کابل فیبر نوری

0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

2 دیدگاه برای “راهنمای کامل نصب کابل فیبر نوری

  1. متین جعفری گفته:

    با سلام. تلفن منزل ما روی فیبر نوری هست. ما نیازی به اینترنت نداریم. ایا باز هم باید مودم تهیه کنیم؟؟؟؟

    • خانم مهندس رضایی گفته:

      با عرض سلام خدمت شما همراه عزیز بانک فیبر نوری و شبکه. در صورتیکه زیر ساخت محل مورد نظر کاملا به صورت فیبر نوری باشد و زیر ساخت مسی وجود نداشته باشد، حتی در صورت عدم نیاز به اینترنت فیبر نوری و تنها به جهت استفاده از خطوط تلفن هم نیاز به تهیه مودم فیبر نوری می‌باشد. برای این منظور می‌بایست از پورت‌های تلفن روی مودم استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟