مدیا کانورتر
مدیاکانورتر media converter به یکی از تجهیزات انتقال مخابرات نوری گفته میشود که بعد از پایان یک پروژه فیبرنوری در دو سر خط در پروژه فیبرنوری قرار میگیرند و مسئولیت تبدیل کردن اطلاعات الکتریکی یا همان دیتاها به سیگنالهای نوری و برعکس آن را به عهده دارد به همین دلیل مدیا کانورتر ها با نام مبدل فیبر نوری نیز شناخته میشود.
مدیا کانورتر فیبرنوری
اگر بخواهیم مدیا کانورتورها media convertor را به زبان ساده و عامیانه توضیح دهیم باید اینگونه بگوییم که مدیاکانورتر یا مبدل فیبر نوری با دریافت سیگنالها از کابلهای مسی، آنها را به یک سیگنال نوری تبدیل کرده و بواسطه کابل فیبر نوری سیگنالهای تبدیل شده را منتقل میکند.
و اما در انتهای کابل فیبر نوری نیز یک مبدل فیبر نوری دیگر تعبیه شده است که سیگنالهای تبدیل شده به سیگنال نوری را دریافت کرده و پس از بررسی سیگنالها دوباره آن سیگنال را به سیگنال مسی در کابل مسی برمیگرداند.
به طور مثال اگر نمونهای را بخواهیم مورد بررسی قرار دهیم، در یک فرستنده فیبر نوری اگر یک سیگنال اترنت وارد شود، همین سیگنال اترنت در آن سوی فیبر نوری از طرف گیرنده دریافت میشود و به همان صورتی که به مبدل فیبر نوری داده میشود به گیرنده تحویل داده میشود.
تعریف کلی مدیا کانورتر
در تعریف کلی، به هر دستگاهی که سیگنالها را از یک بستری به بستر دیگر تبدیل کند مدیاکانورتور گفته میشود. یعنی اگر سرویس ای وان (E1) موجود باشد و بخواهیم آن را به شبکه تبدیل کنیم یا از مخابرات شبکه تحویل بگیریم و به E1 تبدیل کنیم به دستگاهی که این تبدیلها را انجام دهد نیاز داریم که به آن مدیا کانورتر گفته میشود. ولی در عمل، اگر بخواهیم مبدل فیبر نوری را به طور عامیانه تعریف کنیم یا چیزی که بین پیمانکارهای فیبر نوری، مخابراتیها و شبکه کارها جا افتاده، مدیا کانورتر یا مبدل فیبر دستگاهی است که شبکه و فیبرنوری را به هم تبدیل میکند یعنی تبدیل سیگنالهای مسی به سیگنالهای نوری و برعکس.
اتصال فیبر نوری زمانی ضرورت پیدا میکند که فاصله بین دو دستگاه شبکه از محدوده انتقال کابل مسی فراتر رفته باشد. با استفاده از مبدلهای فیبر نوری این امکان فراهم میشود تا دو دیوایس شبکه با پورت مسی و در فواصل طولانی از طریق کابل فیبر نوری به هم متصل شوند.
موارد استفاده از مدیا کانورتر
مبدل فیبر نوری علاوه بر دریافت سیگنالها از کابلهای مسی و تبدیل آنها به یک سیگنال نوری برای استفادههای زیر نیز کاربرد دارد. مدیا کانورتورها همچنین برای تبدیل فیبر به فیبر در تبدیل فیبرهای Multi mode به فیبرهای single mode استفاده میشوند. کاربرد دیگر مدیا کانورتورها تبدیل لینک dual fiber به single fiber جهت انتقال دو طرفه دادهها است.
علاوه بر این، کاربرد دیگر از مدیا کانورتورهای فیبر نوری، تبدیل طول موجها در مالتی پلکس تقسیم طول موج (WDM) است.
انواع مدیا کانورترها
مدیاکانورترها را میتوان با توجه به چند معیار تقسیم کرد:
- با توجه به تعداد پورت
- با توجه به نوع پورتهای الکتریکال
- با توجه به نوع پورت فیبرها
- با توجه به نوع کانکتور فیبرنوری
- با توجه به تعداد کور فیبر نوری
- با توجه به برد ماژول فیبر
- از نظر نوع فیبری که مدیا کانورتورها ساپورت میکنند
- از نظر سیستم عامل مدیا کانورتورها
1. تقسیم بندی از نظر تعداد پورتهای موجود در مدیا کانورترها
- مدیا کانورترهای تک پورت
- مدیا کانورترهای چهار پورت
- مدیا کانورتورهای هشت پورت
- مدیا کانورتورهای شاسی بیس یا کارتی
2. تقسیم بندی از نظر پورت های الکتریکال مبدل فیبر نوری
- مبدل فیبر نوری با پورت فست اترنت
- مبدل فیبر نوری با پورت گیگا اترنت
3.تقسیم بندی از نظر نوع پورت فیبرنوری استفاده شده در مدیا کانورتر
- مدیاکانورتر با SFP
- مدیا کانورتر با ماژول نوری داخلی
4. تقسیم بندی از نظر نوع کانکتور نوری به کار رفته در مدیا کانورتر
- مدیا کانورتور با اتصال به کانکتور فیبر نوری LC
- مدیا کانورتور با اتصال به کانکتور فیبر نوری FC
- مدیا کانورتور با اتصال به کانکتور فیبر نوری SC
5. تقسیم بندی از نظر تعداد کور به کار رفته در فیبر نوری
- مدیا کانورتر تک کور
- مدیا کانورتر دو کور
6. تقسیم بندی از نظر برد ماژول فیبرنوری
- مدیا کانورتور کوتاه برد ( این نوع از مدیا کانورتر تا بیست کیلومتر را ساپورت میکند.)
- مدیا کانورتر بلند برد ( این نوع از مدیا کانورتر تا شصت کیلومتر را ساپورت میکند.)
7. تقسیم بندی از نظر نوع فیبر نوری که Media Converter ساپورت می کند
- مدیا کانورتور ( media convertor ) با پورت فیبر نوری سینگل مود
- مدیا کانورتور ( media converter ) با پورت فیبر نوری مالتی مود
8. تقسیم بندی از لحاظ سیستم عامل به کار رفته در مدیا کانورتر
- مدیا کانورتر media converter مدیریتی (Managed)
- مدیا کانورتر media converter مدیریت گرافیکی SNMP
- مدیا کانورتر media converter مدیریت نرم افزاری NMS
- مدیا کانورتر media converter مدیریت خط فرمان CLI
- مدیا کانورتر media converter غیر مدیریتی
نرخ انتقال داده های مبدل فیبر نوری
مبدل فیبر نوری میتواند در شبکههای اترنت از تکنولوژی سوئیچهای یکپارچه پشتیبانی کرده و توانایی اجرای سوئیچینگ نرخ 10/100 و 10/100/1000 را فراهم نماید. مدیا کانورتورها از قابلیتهای پیشرفته Bridge نظیر VLANسازی و اولویتبندی کیفیت خدمات (QOS) و کنترل دسترسی پورت و کنترل پهنای باند که موجب سهولت قرار گیری دیتا، صدا و تصویر برای کاربر نهایی میشود، پشتیبانی میکنند.
مدیا کانورتر در واقع تمام قابلیتهای یک سوئیچ پیشرفته را تنها در یک دیوایس کوچک و ارزان ارائه مینماید.
مزایای Media Converter
زمانی که یک سیستم امنیتی با بالاترین کیفیت ممکن بخواهیم طراحی کنیم، مدیا کانورترها مزایای بسیار زیادی را در بردارند.
- تجمیع انواع سیگنالها: به دلیل اینکه کابلهای فیبر نوری پهنای باند بالایی دارند، مدیا کانورتورها media convertor این قابلیت را دارند که بتوانند چندین سیگنال را همزمان با هم مالتی پلکس کرده و از طریق یک کور فیبر نوری ارسال نمایند.
- حذف نویز: استفاده از کابلهای نوری و مدیا media convertor انواع نویزهای الکترومغناطیس و رادیویی موجود در اطراف سیستم را به راحتی حذف میکند.
- حفاظت در برابر رعد و برق : media convertor در برابر اتصال به زمین، ولتاژهای گذرا و رعد و برق که میتواند به هر نوع سیستمی آسیب برساند عایق هستند.
مدیا کانورتورهای موجود در بانک فیبر نوری شامل انواع مدیا کانورترهای Planet و انواع مدیا کانورترهای SAE و انواع مدیا کانورترهای B & C میباشد که میشود برای مطالعه مشخصات هر کدام به توضیحات محصولات مراجعه نمود.
این مقاله توسط بانک فیبر نوری و شبکه نوشته شده است و مدیاکانورتر Media Converterهای موجود در بانک فیبر نوری و شبکه همانطور که در مقاله ذکر شده است برند های SAE و PLANET و برخی از برند های دیگر است. برای دریافت قیمتها با مشاورین فنی بانک فیبر نوری و شبکه تماس بگیرید یا برای مشاهده محصولات به صفجه مدیا کانورتور ها مراجعه فرمایید. برای تدوین و گردآوری این مقاله از سایت techopedia استفاده شده است .