تجهیزات شبکه پسیو

همانطور که قبلا درباره تجهیزات شبکه صحبت کردیم، ابزار شبکه در دو دسته‌ی پسیو و اکتیو موجودند که درباره آن‌ها توضیحات اجمالی دادیم. اما امروز موضوع صحبت ما فقط در مورد تجهیزات پسیو شبکه است که قرار است بطور کاملا مفصل درباره آن توضیح دهیم. اگر فردی هستید که با شبکه سر و کار دارید و متخصص در نصب و عیب‌یابی و … هستید، حتما باید با ابزار شبکه بطور کامل آشنا شوید. بنابراین خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می‌کنیم. 

تجهیزات شبکه پسیو

به طور کلی تجهیزات و ابزار شبکه به دو نوع تقسیم می‌شود:

  • تجهیزات فعال (Active)
  • تجهیزات غیرفعال (Passive)

اما سوال حائز اهمیت و مورد بحث این مقاله این است که این دو دسته با هم چه تفاوتی دارند؟

تجهیزات پسیو شبکه

به تمامی ابزار و تجهیزات شبکه که عملکرد آن‌ها وابسته به جریان برق نیست و فقط نقش زیرساختی جهت انتقال و عبور دیتا را به عهده دارند، تجهیزات پسیو می‌گویند. اگر تعریف بالا را بخواهیم به عبارت دیگر بیان کنیم؛ می توانیم بگوییم قطعاتی که در تولید کردن، هدایت و یا تقویت سیگنال‌ها نقشی نداشته باشند را تجهیزات پسیو می‌نامند.

دسته بندی انواع تجهیزات پسیو شبکه

تجهیزات پسیو شبکه

بی شک تجهیزات موجود در شبکه پسیو نیز در دسته‌های مختلفی جای می‌گیرند که اینجا می‌خواهیم با آن‌ها آشنا شویم.

انواع رک و متعلقات آن

رک یکی از اجزای عمومی تجهیزات زیر ساختی شبکه‌های کامپیوتری است. 

رک چیست؟ رک محفظه‌ای فلزی است که جهت نگهداری و محافظت کردن از تجهیزات مختلف مورد استفاده در شبکه نظیر کابل‌ها، سوئیچ‌ها، پچ پنل‌ها، سرور، تجهیزات مخابراتی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقاله‌ی رک چیست به تفصیل در مورد رک و انواع آن صحبت کردیم.

رک‌ها برحسب نوع استفاده و نصب آنها به دو گروه زیر تقسیم می‌شوند:

  •  رک‌های دیواری
  •  رک‌های ایستاده

پچ پنل‌ها

پچ پنل تجهیزات شبکه پسیو
پچ پنل تجهیزات شبکه پسیو

پچ پنل‌ها پنل‌هایی هستند که در مدل‌های مختلف ارائه می‌شوند. همانطور که در مقاله‌ی پچ‌پنل فیبرنوری چیست گفتیم، پچ‌پنل‌های شبکه یک پنل یا صفحه‌ی مستطیل شکل است که روی آن‌ها پورت‌ها یا درگاه‌های مشخصی برای قرارگیری کابل‌های شبکه وجود دارد. پچ پنل‌ها در تعداد پورت‌های ۱۲، ۱۶ ،۲۴، ۴۸ و ۹۶ به بازار ارائه شده‌اند و درون رک‌ها نصب می‌شوند. در پشت پنل‌ها محلی برای اتصال کابل وجود دارد که این کابل‌ها توسط آچار پانچ به این پنل متصل می‌شوند.

وظیفه پچ‌پنل‌ها

وظیفه و کار اصلی پچ پنل این است که بین نقاط انتهایی کابل‌های شبکه و تجهیزات شبکه‌ای مانند هاب، روترو غیره قرار گرفته و به جای این که کابل‌های شبکه مستقیماً به این تجهیزات وصل شوند از طریق پچ پنل وصل شوند. توضیحات جامع و کامل پچ پنل‌ها در مقاله پچ پنل فیبر نوری به صورت مفصل آمده است.

مزایای استفاده از پچ پنل

  • استفاده از پچ پنل‌های فیبر نوری به وجود آوردن یک مرکزیت برای تجمع همه فیبرهای نوری است.
  • تجمع و تمرکز فیبرها، موجب مدیریت راحت‌تر شبکه می‌شود.
  • نظارت بر شبکه فیبر نوری به علت متمرکز بودن در یک نقطه، بسیار راحت شده و باعث می‌شود در صورت نیاز، توسعه شبکه با حداقل هزینه زمانی و مالی انجام شود.
  • در صورت استفاده از پچ پنل‌ها، عیب یابی و رفع مشکل در شبکه بسیار راحت است.
  • پچ پنل‌ها بهترین ساختار را برای محافظت از تارهای فیبر نوری را دارند.
  • استفاده از پچ پنل فیبر نوری باعث نظم و زیبایی شبکه می‌شود.
  • پچ پنل فیبر نوری سبب خوانایی بهتر شبکه می‌شود. این ویژگی به مدیر شبکه کمک می‌کند تا در هر لحظه بتواند تعیین کند، هر تار فیبر نوری در کدام بخش از شبکه مورد استفاده قرار گرفته است و وظیفه برقراری ارتباط کدامیک از تجهیزات شبکه را بر عهده دارد.

پچ‌کوردها، پیگتیل ها و آداپتورهای فیبر نوری

انواع پچ کورد ها patchcord

پچ کورد فیبر نوری

پچ کورد (پچ‌کرد) فیبر نوری، کابلی است که هر دو سر آن کابل، به کانکتور فیبر نوری متصل می‌شود. پچ‌کوردها بایستی متناسب با فیبر نوری انتخاب شوند. مثلاً پچ کورد سینگل مود برای فیبر سینگل مود و پچ کورد مالتی مود برای فیبر مالتی مود مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پچ کورد (پچکرد) یک کابل الکتریکی یا نوری است که برای متصل کردن یک وسیله الکترونیکی یا نوری به وسیله دیگر به سبب مسیریابی سیگنال‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همانطور که در مقاله پچکورد فیبرنوری چیست توضیح دادیم، از پچ کورد (پچکرد) فیبر نوری برای ایجاد ارتباط بین تجهیزات و قطعات در شبکه فیبر نوری به کار برده می‌شود و نام دیگر آن پچ کیبل patch cable است.
دسته بندی و انواع پچکردها به علت وجود کانکتورهای مختلف دارای انواع مختلفی است. کانکتورهای موجود در بازار شامل کانکتورهای LC ، ST ، FC، SC،، MU ، MTRJ و E2000 می‌شود .

پیگتیل فیبر نوری 

پیگتیل فیبر نوری

پیگتیل فیبر نوری بخشی از کابلی است که با یک کانکتور فیبر نوری فقط در یک انتها سربندی شده و انتهای دیگر آن سربندی نشده است، بنابراین از یک سر می تواند به تجهیزات دیگر متصل شود و از سر دیگر فیوژن می شود و دو کابل فیبر نوری از این طریق به یکدیگر متصل
می شوند.

پیگتیل های فیبر نوری و پچ کوردها از لحاظ ساختاری تشابهات زیادی با هم دارند. هر دوی آن ها به صورت سینگل مود (single mode) و مالتی مود (multi mode) وجود دارند علاوه بر مسائل گفته شده هم پچ کورد فیبر نوری و هم پیگتیل با انواع مختلفی از کانکتورهای فیبر نوری مثل FC، SC، ST، LC، MTRJ، MPO، MU، SMA، FDDI، E2000، DIN4 و D4 می‌توانند سربندی شوند. تفاوت فیزیکی اصلی بین پچ کورد فیبر نوری و پیگتیل این است که پچ کورد فیبر نوری بخشی از کابل با طول مشخص است که هر دو سر آن به کانکتور متصل می‌شود، در حالی که فقط یک سر پیگتیل به کانکتورهای فیبر نوری متصل است. پچ کوردهای فیبر نوری می‌توانند از وسط به دو نیم تقسیم شوند و تشکیل دو پیگتیل را بدهند.

آداپتور فیبر نوری

آداپتور فیبر نوری
آداپتور فیبر نوری

آداپتورها ابزار و تجهیزات کوچکی است که اغلب برای اتصال دادن کابل‌های فیبر نوری به هم استفاده می‌شوند که به این تجهیزات آداپتور یا کوپلر فیبر نوری نیز می‌گویند. ممکن است این آداپتورها شکل‌های متفاوتی داشته باشند، اما این تفاوت ظاهری تغییری در عملکرد این تجهیزات به وجود نمی‌آورد و عملکرد تمامی آن‌ها یکسان است.

آداپتور فیبر نوری اجازه می‌دهد تا کابل‌های فیبر نوری بصورت انفرادی یا در یک شبکه بزرگ به یکدیگر متصل شوند، این امکان را برقرار می‌کند که بسیاری از دستگاه‌ها به صورت همزمان ارتباط برقرار کنند. آداپتورها جهت اتصال یک فیبر به یکدیگر که به این آداپتور، آداپتور سیمپلکس یا simplex و یا جهت اتصال دو فیبر به یکدیگر که به آنها آداپتور داپلکس یا duplex می‌گویند در حالت دیگر این آداپتورها گاهی از مواقع چهار فیبر به یکدیگر اتصال پیدا می‌کنند که به این آداپتورها کواد یا Quad می‌گویند.

متد طراحی آداپتورها برای دو دسته کابل‌های سینگل مود و مالتی مود است. با توجه به اشکال و ساختارهای مختلف، آداپتورهای فیبر نوری را می‌توان در کلاس‌های مختلفی با کانکتورها همسان ( FC to FC,SC to SC , LC to LC ) و کانکتورهای ناهمسان یا هیبریدی (SC to FC SC to LC , FC to LC ) طبقه بندی نمود.

ماژول‌های اتصال فیبر نوری

انواع مختلف مازول های تجهیزات شبکه ی پسیو

در حال حاضر تجهیزات زیادی با عنوان ماژول SFP یا Transceiver به بازار ارائه می‌شوند، هدف از ارائه و استفاده از این ماژول‌ها این مساله است که بتوانند سیگنال را تقویت کنند. Transceiver همانطور که از معنای لغوی نامش پیداست به دستگاهی گفته می‌شود که برای Transmit کردن و Receive کردن سیگنال مورد استفاده قرار می‌گیرد. عموما از این دستگاه می‌توان در تجهیزات وایرلس هم استفاده کرد، تلفن‌های همراه، رادیوهای دو طرفه و بسیاری دیگر از تجهیزات امروزی به این دستگاه در مکانیزم کاری خود برای تقویت سیگنال‌ها نیاز دارند.

ماژول SFP

واژه‌ی SFP مخفف کلمه‌های Small Form-Factor Pluggable است. با استفاده از این ماژول SFP به سرعت بهتری در مقایسه با سایر ارتباطات کابلی در شبکه دسترسی خواهیم داشت. نام دیگری که ماژول‌های SFP به آن شهرت دارند Mini GBIC است که در واقع یک نوع Transceiver قدیمی است، SFP و GBIC تنها تفاوت مهمی که با هم دارند اندازه آنهاست وگرنه تقریبا سرعت و کیفیت یکسانی را به کاربران ارائه می‌دهند.

ماژول XFP 

نوع دیگر ماژول‌های رایج در بازار مازول‌های XFP است. XFP مخفف عبارت Gigabit Small Form Factor Pluggable10  بوده و با استفاده از ماژول‌های XFP روی سوئیچ‌های سیسکو را می‌توان سرعت انتقال داده بسیار خوبی را در شبکه و زیرساخت‌های ارتباطی در صورت نداشتن Bottlenecks تجربه کرد.

ماژول XFP در سال 2002 و به همراه قطعات الکترونیکی که برای همین ماژول طراحی شده بود به نام XFI معرفی شد. XFP توسط گروهی به نام Multi-Source Agreement طراحی و ابداع شد. ماژول XFP یک ماژول با قابلیت Hot Swap است و معنی این مساله این است که زمانیکه سوئیچ سیسکو روشن است امکان تعویض این ماژول وجود دارد.

و همچنین نکته حائز اهمیت دیگر این است که از این ماژول به عنوان یک ماژول بدون وابستگی به پروتکل یاد می‌شود. ماژول‌های XFP را می‌توان بدون به وجود آمدن کوچکترین وقفه‌ای در سیستم‌ها جایگزین کرد. فرآیند تعویض و جابجایی ماژول‌ها در فیبرهای نوری 850nm و 1310nm و 1550nm بسیار معمول است.

انواع کابل شبکه

کابل شبکه تجهیزات پسیو شبکه

کابل‌های شبکه یکی از مهمترین اجزای و تجهیزات زیرساختی یک شبکه کامپیوتری محسوب می‌شوند. در این مقاله که به بررسی تجهیزات شبکه پسیو می‌پردازیم و سعی در معرفی انواع تجهیزات پسیو شبکه داریم، کابل‌های شبکه را از مهم‌ترین این تجهیزات پسیو دسته‌بندی می‌کنیم.

کابل شبکه

برای انتقال داده از کامپیوتر به کامپیوتر دیگری که تحت شبکه بخواهد ارسال شود، داده موردنظر باید از سلسه مراتبی از مراحل نرم افزاری و سخت افزاری گذر کند. به عنوان مثال یک نمونه از سلسله مراتب فوق می‌تواند کدگذاری باشد، سپس دسته بندی شود. سپس مقصد انتقال دیتا مشخص شود و نهایتا به یک داده قابل انتقال تبدیل شود و از طریق کابل شبکه در شبکه منتقل گردد. اگر به صورت کلی بخواهیم کابل شبکه را توضیح دهیم باید به این شکل بگوییم:

در واقع کابل شبکه، رابطی است بین دستگاه‌ها در شبکه که فقط توانایی جابجایی و انتقال صفر و یک (جریان و ولتاژ الکتریکی) را دارد.

کابل های فیبر نوری

 

فیبر نوری تجهیزات پسیو شبکه
فیبر نوری تجهیزات پسیو شبکه

 

فیبرنوری تار فیبر نوری یا اصطلاح انگلیسی آنoptical fiber است که یکی از محیط های انتقال داده است. فیبرهای نوری، رشته‌ها و تارهای بلند و نازکی از جنس شیشه شفاف و خالص، یا حتی پلاستیک ساخته می‌شوند که ضخامت آن‌ها به نازکی یک تار موی انسان است. کابل‌های فیبرنوری از فناوری بسیار پیشرفته‌ای بهره می‌برند زیرا که فرایند انتقال دیتا در آنها از طریق نور و پالس‌های نوری صورت می‌پذیرد. همچنین سرعت و ظرفیت انتقال اطلاعات در آنها بسیار بیشتر از روش‌های دیگر است.

توانایی انتقال اطلاعات در کابل‌ های فیبرنوری مختلف، متفاوت بوده و انتخاب صحیح کابل مناسب با پروژه، نیازمند دانش فنی از عملکرد کابل فیبرنوری و نیاز های پروژه است.
دسته‌بندی کابل‌های فیبرنوری بیشتر براساس نوع مصرف، شرایط محیطی و همچنین سرعت و میزان ترافیک انتقال اطلاعات است.

اتصالات شبکه

سوکت های RJ45 تجهیزات پسیو شبکه
سوکت های RJ45 تجهیزات پسیو شبکه

سوکت شبکه

سوکت شبکه یا RJ45 یک سوکت 8 پین است که با دو روش رنگ‌بندی، 8 رشته سیم شبکه در آن قرارگرفته و به سوئیچ، روتر، پچ پنل و هر چیزی که قسمت آمادگی RJ45 داشته باشد، متصل خواهد شد.

 

کیستون شبکه تجهیزات پسیو شبکه

کیستون شبکه

کیستون شبکه به قسمت مادگی برای اتصال سوکت‌های RJ45 گفته می‌شود که این کیستون‌ها درون نودهای شبکه و یا پچ پنل‌ها قرارمی‌گیرد.

انواع داکت و ترانک و زاوایا و قطعات مربوطه

ترانک و زوایا تجهیزات پسیو شبکه
ترانک و زوایا تجهیزات پسیو شبکه

ترانک چیست ؟
ترانک یا ترانکینگ (Trunk) ابزاری است که علاوه بر جلوگیری از شلوغ شدن کابل کشی‌های متوالی برروی دیوار، در طول مسیر می‌تواند به دلخواه خروجی‌های متعدد برق، تلفن، شبکه و انواع دیگر مکانیزم‌ها را بر روی آن ایجاد نمود. زمانی از ترانکینگ‌ها استفاده می‌شود که امکان تخریب دیوارها و قراردادن کلید و پریزها و سیم کشی‌های آن داخل دیوار به هر دلیل وجود ندارد.
ترانک‌ها از جنس‌های مختلفی ساخته می‌شوند که از جمله رایج‌ترین آن‌ها می‌توان به PVC و پلاستیک اشاره کرد.

گاهی بعضی از ترانک‌ها برخی مواد را در جنس بدنه خود دارند که مانع از پخش آتش هنگام آتش‌سوزی می‌شوند. جنس بدنه در ترانک‌ها عاملی بسیار مهم است. برخی از برندهای معتبر سازنده ترانک مثل لگراند از مواد مرغوبی در تولید محصولات خود استفاده می‌کنند، برند ترانک موجود در بانک فیبرنوری لگراند است. این ترانک از کیفیت خوبی برخوردار است و پس از گذشت زمان هیچ تغییر رنگی در آن دیده نمی‌شود، همچنین در صورت برخورد اجسام خارجی به آن‌ها هیچ‌گونه شکستگی در آن ترانک‌ها ایجاد نمی‌شود.

ترانک‌ها در رنگ‌های مختلفی توسط سازندگان عرضه می‌شوند، رنگ اول در تمامی برندها رنگ سفید است که بین تمامی سازندگان مشترک است و بسته به شرکت سازنده سایر رنگ‌ها نیز تولید و عرضه می‌گردند. به عنوان مثال شرکت لگراند ترانکینگ‌های سری DLP خود را در رنگ‌های سفید و مشکی تولید می‌کند.

جمع‌بندی

در این مقاله که توسط متخصصین بانک فیبر نوری و شبکه گردآوری شده است به معرفی و بررسی تجهیزات پسیو شبکه پرداختیم. شما همراهان عزیز بانک‌ فیبرنوری جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا خرید هرگونه تجهیزات مورد نیاز می‌توانید با همکاران ما در ارتباط باشید.

 

محصولات مرتبط

پاور متر

0/5 (0 نظر)
بنر فروش تجهیزات فیبر نوری
بنر فروش تجهیزات شبکه
بنر فروش تجهیزات FTTH

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: جهت رعایت اصول کپی رایت مطالب این صفحه قفل شده است.
× چطور میتونم کمکتون کنم؟